Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog

Izrael bombardira, Hamas proučava prijedlog o primirju: Visoki dužnosnik otkrio detalje

Hamas
Hamas Foto: x
Izraelsko bombardiranje nastavilo se u srijedu u dijelovima grada Khan Younisa na jugu i u četvrtima grada Gaze, a izraelski zrakoplovi bombardirali su područja u izbjegličkom kampu Al-Nuseirat u središnjoj Gazi.

Izraelske snage bombardirale su sjever i jug Gaze u srijedu nakon što je palestinska militantna skupina Hamas objavila da proučava novi prijedlog o primirju i oslobađanju talaca.

Prijedlog, koji su predstavili posrednici nakon razgovora s Izraelom, čini se najozbiljnijom mirovnom inicijativom otkad traje rat Izraela i Hamasa.

Visoki dužnosnik Hamasa rekao je Reutersu da se predlaže primirje u tri faze, tijekom kojega će Hamas prvo osloboditi preostale civile koje je zarobio 7. listopada pa vojnike i na kraju tijela ubijenih talaca.

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, nije rekao koliko će te faze trajati, kao ni što je predviđeno kad se okončaju.

Od propasti jedinog kratkog primirja u ratu, onog krajem studenog, ovo je prvi put da su objavljeni detalji o novom prijedlogu koji razmatraju obje strane.

Palestinci u pojasu Gaze, razorenom u gotovo četiri mjeseca izraelskog bombardiranja, rekli su da svaki sporazum o prekidu vatre mora prekinuti rat i omogućiti im povratak u domove koje su morali napustiti dok su napredovale izraelske snage.

Pročitajte i ovo Ilustracija Životinju preuzela veterinarska služba Unukov staford izgrizao baku do smrti: ''Susjed je čuo lavež psa''

"Bilo kakav prekid vatre koji ne okončava rat i ne vraća nas u naše domove u grad Gazu i na sjever nije vrijedan toga", rekao je Ahmed, otac šestero djece koji je pobjegao iz svog doma na sjeveru enklave na jug u grad Rafu.

"Iscrpljeni smo. Radosno smo dočekali vijest o mogućem sporazumu. Nadamo se da nas neće razočarati potpisivanjem bilo kakvog sporazuma koji nas neće vratiti našim domovima i okončati rat", rekao je Ahmed Reutersu telefonski.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavila policija Detalji jezivog zločina: Muža otrovala lijekovima pa ga s 19-godišnjim ljubavnikom ubacila u auto i izbola nožem. Našli su ga zavezanog u šumi

Zdravstvene vlasti u Gazi tvrde da je ubijeno više od 26.000 Palestinaca u izraelskim bombardiranjima u ratu koji je počeo nakon što su borci Hamasa upali u izraelske gradove 7. listopada i ubili 1200, a zarobili 253 osobe.

Stanovnici su prijavili teške borbe u Khan Younisu, oko stambenog područja Al-Nimsawi. U središtu grada izraelske snage raznijele su niz kuća u stambenom području, rekli su civili.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon dojave Splitski policajci pred kućom pronašli teško ozlijeđenu ženu, u kući mrtvog psa: Tragaju za napadačem

Pročitajte i ovo Ilustracija Završio u bolnici Muškarac (37) pretukao i teško ozlijedio tinejdžera koji ga je slučajno okrznuo na klizanju

Tenkovi su nastavili bombardirati područja oko bolnice Nasser, najveće bolnice koja još uvijek radi u južnoj Gazi. Hamasovi mediji objavili su da je 17 Palestinaca ubijeno u Khan Younisu od utorka navečer.

Izraelska vojska priopćila je da su njezine snage ubile najmanje 25 palestinskih militanata u Gazi u posljednja 24 sata, kao i da su tri izraelska vojnika ubijena u borbama u sjevernom i južnom dijelu enklave.

Od početka kopnene ofenzive u Gazi broj poginulih izraelskih vojnika porastao je na 224.

Netanyahu teži "potpunoj pobjedi"

Prijedlog za primirje uslijedio je nakon razgovora u Parizu u kojima su sudjelovali šefovi obavještajnih službi iz Izraela, Sjedinjenih Država i Egipta, a s njima je bio i premijer Katra.

U znak ozbiljnosti pregovora, vođa Hamasa Ismail Hanijeh rekao je da ide u Kairo na razgovore, što je njegov prvi javni posjet Kairu nakon više od mjesec dana.

No izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je svoje obećanje da neće povlačiti snage iz Gaze do potpune pobjede, što je podsjetnik na veliki jaz u javnim istupima zaraćenih strana oko toga što se treba dogoditi da se borba čak i privremeno zaustavi.

Izrael je rekao da se neće prestati boriti sve dok militantna skupina koja vlada Gazom od 2007. godine ne bude iskorijenjena. Hamas kaže da će osloboditi preostale taoce samo kao dio šireg dogovora o trajnom okončanju rata.

Netanyahu je pod pritiskom saveznika Washingtona da zacrta put prema kraju rata, a u zemlji obitelji talaca strahuju da su pregovori jedini način da se njihovi bližnji vrate kući.

No krajnje desne stranke u njegovoj vladajućoj koaliciji kažu da će prije dati ostavku nego podržati sporazum o oslobađanju talaca kojim Hamas ostaje netaknut.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene