455236
455236
455236
455236
455236

IZRAČUNALI SMO Čekaju li nas sljedeće godine manji ili veći računi za struju

  • , 29.10.2016., 07:28
  • Autor:
  • komentara

Čekaju li građane u Novoj godini manji ili veći računi za struju? Hoće li niži PDV na isporuku struje iduće godine barem umanjiti najavljeno poskupljenje?

 
 
 
 
Skuplja struja (Video: Dnevnik Nove TV)
Skuplja struja (Video: Dnevnik Nove TV)

Sa stručnjacima smo izračunali hoće li prevladati - niži PDV ili veća naknada za obnovljive izvore energije.

Računica je izrađena na primjeru kućanstva koje na godinu potroši 3000 kilovatsati struje.

Ako bi primjerice PDV ostao isti, 25 posto, a porasla bi samo naknada za obnovljive izvore energije i to na 12 lipa, to bi značilo 450 kuna veće račune na godinu.

S druge strane, kada se smanji PDV na 13 posto, te uz povećanu naknadu od 12 lipa - opet stižu veći računi od dosadašnjih - za 60-ak kuna na godinu.

Računi će ipak rasti

Kada se sve zbroji i oduzme čini se kako će građanima računi od nove godine ipak rasti, i upravo zato će trebati itekeko pripaziti na svoju potrošnju.

„Sve, osim kuhanja , imamo na struju. Dakle zimske rate su 800-njak rate, ljetne oko 500, 600. A nekad znaju biti i do tisuću, moram napomenuti da se i grijemo na struju“, kaže Ksenija Mezget Joka iz Pule.

Opskrbljivači traže postupno povećanje naknade

Opskrbljivači i Hrvatska udruga poslodavaca Vladi predlažu postupno povećanje naknade - umjesto 12 na 6 lipa. Odgovor još nisu dobili. Kažu da do danas nisu dobili ni vladinu odluku da moraju povećati naknade.

"Ovako povećanje kako se predlaže značilo bi za vleiki dio naših poslodvaca imaju veliku potršnju značilo bi značajno povećanje troškova struje i do 20-ak posto“, kazao je Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se