450506
450506
450506
450506
450506

Marić: Stvorit ćemo stimulativan i atraktivan porezni sustav

  • , 17.09.2016., 15:28
  • Autor:
  • komentara

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije o švicarskom franku i poreznoj reformi.

 
 
 
 
Zdravko Marić: Stvorit ćemo stimulativan i atraktivan porezni sustav
Zdravko Marić: Stvorit ćemo stimulativan i atraktivan porezni sustav

Tehnički ministar financija Zdravko Marić održao je konferenciju za medije kako bi javno odgovorio na spekulacije o poreznim reformama, odnosno, kako je kazao, pogrešne interpretacije po pitanju porezne reforme.

'Još na početku mandata ideja je bila da se napravi sleobuhvatna analiza cjelokupnog poreznog sustava, u kojoj su sudjelovali renomirani hrvatski eksperti. Ta analiza je trebala polučiti određene smjernice i sugestije kako dalje treba porezna reforma ići. Pad Vlade dijelomično je učinio svoje, te su neki koraci odođeni, no napominjem da sav taj rad neće ostati mrtvo slovo na papiru već će zaživjeti uz praksi', kazao je Marić.

Kazao je kako je cilj porezne reforme stvoriti porezni sustav koji će biti stimulativan i atraktivan za sve one koji se odluče ulagati u Hrvatsku.

'Provedena analiza je utvrdila čitav niz olakšica, umanjena i sličnih stvari koje u poreznom sustavu stvaraju veliki element složenosti Porezna olakšica ili uvećanja osobnog odbitka nikada nije dolazila u pitanje da bi se u tom području išta umanjivalo ili slično', kazao je.

Kazao je kako posljednjih nekoliko dana dobiva upute roditeja o promjenama na području olakšica za djecu te poručio da takvih promjena sasvim sigurno neće biti.

'Kao što ste mogli čuti u izbornom programu HDZ-a, ideja je da se ide s poreznim rasterećenjem. HDZ kao pobjednik izbora pokrenuo je proces formiranja nove vlade. Svi imamo vjeru i nadu da će se taj proces odviti u kratkom i razumnom roku', kazao je Marić.

'Konverzija i Zakon o konverziji je provedena i konzumirana. Velik broj dužnika iskoristilo je to pravo. Što se tiče njih, tu je to završilo. Mi se sa bavimo posljedicama tog zakona koji mogu imati pravni epilog', poručio je Marić govoreći o švicarskom franku i najavi Europske komisije o mogućem pokretanju tužbe.

'Ono što je stiglo u Ministarstvo vanjskih poslova je poziv institucijama Republike Hrvatske da s koordiniranim akcijama odgovore na to. Svi u tom moraju sudjelovati, sve državne institucije od ministarstva financija, ministarstva vanjskih poslova i državnog odvjetništva kako bi se postigao dogovor na koji način se postaviti i odgovoriti', poručio je Marić.

Dodao je kako će se pri svakoj odluci voditi računa o zaštiti nacionalnog interesa.

Promjene u sustavu

U intervjuu za Večernji list, Marić je kazao da se zalaže za rasterećenje plaća i povećanje neoporezivog dijela dohotka na 3750 kuna, kao i proširenje poreznih razreda i snižavanje najviše stope poreza na dohodak, koja će se primjenjivati na dohotke iznad 20.000 kuna,

'Promjenama u sustavu poreza na dohodak cilj je povećanje raspoloživog dohotka većine naših građana, a među njima i visokoobrazovanih ljudi deficitarnih struka kao što su liječnici, inženjeri, IT stručnjaci, koji zbog svojih konkurentnih znanja i vještina u znatnom broju napuštaju Hrvatsku i bez problema pronalaze visoko plaćene poslove u drugim zemljama članicama EU', kazao je Marić.

Dodao je kako je cilj svih budućih mjera zadržati ljude u Hrvatskoj koji su potrebni za pokretanje gospodarskog rasta.

'Smanjit ćemo opću stopu poreza na dobit s 20 na 18%, a poljoprivrednici, obrtnici, mikro, mali i srednji poduzetnici, odnosno oni čiji prihod na godišnjoj razini ne prelazi tri milijuna kuna plaćat će porez na dobit po stopi od 12%. Namjeravamo i smanjiti opću stopu PDV-a za 1 postotni bod, ali dodatno, kad se za to ostvare uvjeti, odnosno kad stopa rasta BDP-a bude još viša. Pritom ćemo redefinirati dobra i usluge na koje se primjenjuje snižena stopa PDV-a', kazao je Marić u intervjuu za Večernji list.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se