Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasukao se Marko Polo

'Da je išao više udesno, udario bi nam u kuću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred samom kućom mještanina otoka Sita, zaustavio se trajekt Marko Polo.

Na taj se otočić nasukao u ranim jutarnjim satima između otoka Žuta i Pašmana. Najveći brod hrvatske bijele flote leži na hridima, a stručnjaci i ronioci razmatraju kako ga izvući. Negdje u dva sata protekle noći, dok su putnici u kabinama mirno spavali, Jadrolinijina grdosija Marko Polo zabila se u otok Sit u šibensko - zadarskom akvatoriju. Prizor koji je naša ekipa danas po dolasku na mjesto događaja ugledala bio je zaista za pamćenje. Metalna kugla, pramčani bull koji inače bude pod morem dobro je zarovao u sike i masline. Izdaleka se vidjelo kako je brod jednostavno izronio na kopno i leži nakoso. Nevjerojatan prizor, brod duži od 120 metara zabio se u sike otoka Sita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nasukavanje trajekta Kaznene prijave protiv drugog časnika i kormilara 'Marka Pola' Slika nije dostupna Ministarstvo prometa Kažnjen kormilar s broda 'Marko Polo'

>> VIDEO: Nasukao se Marko Polo, more je prodrlo u brod, ispitan dežurni časnik

Krš i lom u noći

No, daleko veći šok doživjelo je nekoliko stanara kuće koja se nalazi tek 50 metara dalje od mjesta na kome je željezni div zaparao stijene. 'Sa ovog prozora čuo sam krš i lom, čujem motori rade, gledam što je sad', rekao je stanovnik kuće u blizini. Domaći ljudi čak pričaju da je brod udario o obližnji otočić, usporio i tek onda udario u obalu Sita, inače bi, vjeruju, u većoj brzini išao direktno na kuću. 'Izgledao je atraktivno, u svjetlima svih boja. Baš kao svemirski brod. I mislio sam da se ovdje usidrio, a onda shvatim da je išao još malo u desno, udario bi izravno u kuću', dodao je stanovnik.

Remorkeri i ronioci pomažu

Prava je sreća da nitko od 40-ak putnika i 60-ak članova posade nije ozljeđen. Putnici sa Marka Pola većinom su spavali. Jadrolinija je šokirane ljude jutros katamaranom prevezla u Biograd, najbližu kopnenu luku. Dok smo danas bili na mjestu havarije, dva remorkera stigla su u pomoć Marku Polu. Ronioci su već razgledali dno. Protekla noć bila je kišna, vjetrovita i loše vidljivosti, kažu lokalni pomorci. Ipak uz svu modernu tehniku, ovo se ne bi smjelo dogoditi. Inspektori lučkih kapetanija razmatraju sve kako bi otkrili što je nagnalo zapovjednika da juriša na masline i škrape. Treba vidjeti hoće li brod dizati dizalica ili vući remorkeri, odsukavanje sigurno neće biti jednostavno. A radoznali posjetitelji danas su se za uspomenu fotografirali na pramčanom dijelu koji strši iz mora. Zaista, fotka za dugo sjećanje.

Jeste li ikada doživjeli pomorsku nesreću?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene