Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednaka pravila za sve

Novi zakon o taksi prijevozu: Ubrzo ćemo vidjeti što sa sobom donosi liberalizacija tržišta

Izglasan novi taksi zakon (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Izglasan novi taksi zakon (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izglasan novi taksi zakon (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izglasan novi taksi zakon (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izglasan novi taksi zakon (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Izglasan novi taksi zakon (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izglasan novi taksi zakon (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Ubrzo ćemo na našim cestama vidjeti što sa sobom donosi liberalizacija taksi tržišta. Naime, izglasan je Zakon o prijevozu u cestovnom prometu protiv kojeg se taksisti mjesecima bune.

Sa 102 glasa Zakon o prijevozu u cestovnom prometu ujedinio je vladajuće i dobar dio oporbe. Njime će taksisti jednostavnije dobivati licencije, neće morati polagati ispit o poznavanju područja i taksi će moći voziti bilo gdje u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasile se i predstavničke tvrtke Dostavljači i taksisti o radu preko aplikacija: "To je moderno ropstvo, proživio sam pakao. Biti pošten i je*en u Hrvatskoj ne ide" Slika nije dostupna Reakcija Ceha prijevoznika Taksisti bijesni na Ministarstvo prometa: "Namjerno su nas prevarili? Usvojeni prijedlog izmjena zakona je samo kozmetika"

"Cilj je otpočetka bio da građanima omogućimo jeftiniji i dostupniji taksi prijevoz. Ja mislim da je to dobar zakon, da ćemo njime omogućiti zapošljavanje ljudi. Zbog čega mladi ljudi ne bi vozili taksi preko sezone?", rekao je ministar prometa Oleg Butković.

Iz udruge taksista upozoravaju kako će ovo stvoriti nered na cestama jer lokalne jedinice samouprave više neće određivati broj dozvola, ali ni cijene.

"Teoretski, ja mogu na svom taksimetru imati pet različitih tarifa i koristiti ih kako mi koja odgovara. Ako mi se sviđa boja vaših očiju ja ću upotrijebiti jednu, ako mi se ne sviđa ja ću upotrijebiti drugu. Postoji širok prostor za manipulacije", rekao je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika.

No zadovoljni su jer će barem vrijediti ista pravila za sve, uključujući i Uber.

"U jednu ruku žalimo što smo potrošili tri godine na dokazivanje nečega što je jasno. Cijelo ovo vrijeme njihova aplikacija je mogla biti na tržištu, ali su je trebali koristiti autotaksi prijevoznici koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete", dodao je Miletić.

Ovisno o tome kako će sve izgledati na terenu, taksisti najavljuju i pobune. Ali tvrde da će svi biti nezadovoljni. Hoće li zaista u nekim hrvatskim gradovima zbog taksija doći do prometnog kolapsa, vidjet će se u idućih mjesec dana, kada bi Zakon trebao zaživjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene