Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ smiruje nastalu buru

'Izborne jedinice samo će se uskladiti po broju birača'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekrajanje izbornih jedinica i dalje izaziva buru u političkom životu

Premijerka Kosor kritizira primjedbe oporbe te ističe da HDZ ne krši zakon ni Ustav jer će se izborne jedinice samo uskladiti po broju birača. I dalje će ih biti 10 i u svakoj će se birati 14 zastupnika. HSS je novi prijedlog dobio, SDSS još nije. No oba koalicijska partnera kritična su prema prekrajanju izbornih jedinica po postojećem popisu birača, jer je njegova valjanost upitna. Oporba i dalje oštro kritizira HDZ-ov prijedlog.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

.Svi zastupnici koji budu izabrani na sljedećim parlamentarnim izborima moraju biti izabrani približno istim brojem glasova, to jest birači koji će ih birati moraju imati ista prava, rekla je premijerka.

Predsjednica Vlade rekla je kako oporba, a posebice SDP, napada HDZ u vezi s prijedlozima tih promjena, a o tomu nema nijedan jedini podatak. 'Oporba napada sve što Vlada napravi, oporba ne daje nijedan konstruktivan prijedlog i nevjerojatno je, ali istinito da oporba napada nešto što nije vidjela i nemaju nijedan podatak što prijedlog donosi', dodala je, ocjenjujući kako tu nije riječ ni o kakvim promjenama izbornog zakonodavstva ni izbornih pravila.

'Bila bi izmjena pravila kad bismo npr. donosili ili bili na tragu donošenja odluke da se izbori obave npr. u jednoj izbornoj jedinici, što bi značilo da Hrvatska bude jedna izborna jedinica, ili da ih ima pet', rekla je premijerka i dodala kako 'sve ostaje isto, samo što mi moramo slijediti zahtjeve, preporuke i odluke Ustavnog suda'. Pritom je kazala da u ponašanju oporbe nema ničeg novog jer se "SDP nije osvrtao ni na odluke ni na preporuke ili mišljenja Ustavnog suda'.

'Sjetite se povratka duga umirovljenicima pa, evo, do izmjene zakona o mirovinskom osiguranju', dodala je premijerka Kosor.

>> Ustavni sud želi promijeniti zakon o izbornim jedinicama

'Ponovno je podjela predviđena u 10 izbornih jedinica, na tome se i gradi pojašnjenje da to nije promjena zakona nego je usklađivanje kada je riječ o broju glasača. Moja je prognoza da ovo opet neće biti definitivno i dugovječno', rekao je Josip Friščić predsjednik  HSS-a.

'U trenutku kad smo neposredno pred završetkom pregovora, ponovno jedna bezočna krađa koja je ne samo protuzakonita, nego i protuustavna. Na žalost, od HDZ-a se ništa drug nije moglo očekivati. To neće ništa pomoći HDZ-u, HDZ će izgubiti s tom krađom i bez nje', zaključio je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene