Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak u ponedjeljak

KLJUČNE RAZLIKE Naizgled sitnica, ali vrlo važan detalj po kojem se kamp u Sl. Brodu razlikuje od kampa u Opatovcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zimskom tranzitnom centru radovi su u punom jeku, a ulazak pet tisuća izbjeglica u novi kampa očekuje se u ponedjeljak.

Pet tisuća izbjeglica u ponedjeljak će ući u novi izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu. Radovi u zimskom tranzitnom centru u punom su jeku. Nanosi se nova podloga na tlu, postavljaju se čelične konstrukcije za šatore koji će imati smještajni kapacitet i do 1.200 izbjeglica, u skladišta se slažu donacije hrane, vode, odjeće i obuće. Dolazak izbjeglica trebao bi se olakšati Frontex kontroliranjem biometrijske registracije koja će izbjeglicama biti ulaznica za vlak u Šidu. Kamp u Opatovcu paralelno će funkcionirati nekoliko dana u samom početku, ali bi se onda trebao u potpunosti "ugasiti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odrješit ministar Poslao jasnu poruku EU po pitanju Mađarske Slika nije dostupna Pusić: 'RH će morati zatvoriti granicu ako to učine Slovenija, Austrija i Njemačka'

'Kapacitet će biti 5 tisuća ljudi u sektorima, ali na način da imamo 5 + 5. Da pet tisuća možemo čistiti, a da pet tisuća bude spremno za prihvat novih', objasnio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

OSTOJIĆ PORUČIO SLOVENCIMA 'Bilo bi dobro da poslušate, nismo to govorili bez razloga'

'Trenutno je angažirano 40 inženjeraca i 75 vojnika, ali taj broj ovisi o zadaći pa se kreće i do 200 vojnika po danu. Za vrijeme ove izbjegličke krize hrvatski vojnici su potrošili 4 tisuće radnih dana angažirajući se i na jednom i na drugom kampu', rekao je Drago Lovrić, načenik Glavnog stožera OS RH.

Osim što postoje čvrsti objekti, po čemu se kamp u Brodu još razlikuje od onoga u Opatovcu?

Glavna razlika je što u Slavonskom Brodu postoji sva potrebna infrastruktura ne bi li prihvat izbjeglica protekao što lakše i njihov boravak tu koliko god oni budu trebali ostati da bude što jednostavniji.

Jedna od glavnih razlika možda je pruga. Vlak iz Šida dolazit će ravno u kamp. Neće više biti prelaska granice, razvoženja s autobusima, premještanja izbjeglica iz vlakova u autobuse nego će vlak iz Šida doći ravno u kamp.

Nakon toga oni će ići na registraciju, na medicinsku trijažu da se vidi treba li kome medicinska pomoć. Tu će biti naravno i stacionar koji je čvrsti objekt. Bit će mnogo lakše pružati i skrb svim onima kojima je to potrebno.

IZBJEGLICE U HRVATSKOJ U Opatovac stigla i 105-godišnja Afganistanka

U tijeku su završni radovi, svakoga dana tamo je između 100 i 150 vojnika koji se svim silama trude nebi li osposobili kamp što prije za prihvat izbjeglica.

Bilo je mnogo posla - skidali su jedan cijeli sloj zemlje da se ne bi stvaralo blato. Sad su navukli tucanik, sve da to bude što prihvatljivije. U kampu će biti i čvrsti sanitarni objekti za izbjeglice što je također velika razlika. Radovi ne staju, izvijestila je iz Slavonskog Broda reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac uz nadu da će kamp biti spreman već ovoga vikenda kao što je to i najavljeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene