Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju uvjete za azil u Hrvatskoj

Među izbjeglicama dolazi do netrpeljivosti, policija sve drži pod kontrolom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
66 izbjeglica čiji je brod Obalna straža RH jučer doteglila u luku Gruž danas su na ispitivanju.

'Danas imamo dvije glavne zadaće, ispitati ih i premjestiti. Kada ih se ispita znat ćemo točno tko su i što su, a premjestit će ih se u prostorije Caritasa', rekao je za Dnevnik.hr zamjenik dubrovačkog župana i predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Frano Skokandić.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika

Dodao je kako će nakon isptivanja, koje je počelo jutros, biti puno više toga poznato. 'Dio njih je prebačen u Caritas, a drugi dio će biti danas. Mali jest problem što su to ljudi iz nekoliko zemalja, pa dolazi do netrpeljivosti, vrućina je, dehridacija, nervoza, u svakom smislu, tako da to policijska uprava dosta drži pod kontrolom, za sada.', rekao je Skokandić.

Neslužbeno doznajemo da će imigranti, ukoliko bude dokazano da su došli iz Grčke, tamo i biti vraćeni jer nemaju uvjete za traženje azila u Hrvatskoj.

>> 66 izbjeglica iscrpljeno i dehidrirano: Iz Dubrovnika će ih poslati u Grčku?

Robert Čibanić iz Caritasa rekao je kako su imigrantima stavili na raspolaganje svoje prostorije, jer su kod njih puno bolji uvjeti, imaju dva sanitarna čvora i dva tuša.

'Caritas im je osigurao vodu, sinoć im je Crveni križ podijelio lunch pakete, a Caritas im je danas osigurao mliječne proizvode', rekao je Čibanić.

Liječnica Lana Knežević pregledala je imigrante i rekla kako osam njih ima alergijsku reakciju zbog mora i sunca te da im je podijeljena terapija. 'Nekoliko njih ima abdominalne grčeve, no to nije ništa ozbiljno', rekla je.

Zatražili pomoć u Centru 112

Podsjetimo, nakon što je 25-metarska jedrilica ostala bez pogona posada broda zatražila je pomoć nazvavši Centar 112 rekavši da se na brodu nalazi 65 muškaraca podrijetlom iz Sirije, Afganistana, Somalije i Egipta. Brod je jučer dotegljen u luku Gruž gdje ih je dočekala policija i ekipa Hitne pomoći.

U luci su postavljeni šatori, gdje je odmah obavljen liječnički pregled te je ustanovljeno da ničije zdravlje nije ozbiljnije ugroženo. Skokandić je jučer rekao kako je dosta njih bilo iscrpljeno i dehidrirano te da je jedna osoba bila kratko hospitalizirana, no samo zbog infuzije. Neki od imigranata imaju osip za koji su dobili posebne kreme.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene