Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrdi, užasno smrdi

Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Aktualno Galerija Kompostana na Čretu - 4 Kompostana na Čretu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kompostana na Čretu - 3 Kompostana na Čretu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kompostana na Čretu - 2 Kompostana na Čretu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kompostana na Čretu - 1 Galerija 1/4 >>
Zbog smrada koji se ne prestaje širiti iz kompostane Zrinjevca u Markuševcu građani okolnih zagrebačkih kvartova već su prosvjedovali. Za subotu su najavili novi, veliki prosvjed. Grad Zagreb ih je preduhitrio. Kako bi pokazali da se sve zbrinjavaju po propisu, u obilazak kompostane poveli su novinarske ekipe.

Nakon što je prosinački odron uništio kompostanu na Jakuševcu, odlučeno je tada da se dio biootpada iz kućanstava privremeno odlaže na Čretu. Grad je sam sebi za to izdao desetogodišnju dozvolu prema kojoj se ondje omogućuje skladištenje i procesuiranje više vrsta otpada. Građani jasni u svojim zahtjevima.

"Tražimo da se ta dozvola ukine jer je jednostavno ludost radit smetlište u zelenoj zoni Grada Zagreba, pet kilometara od centra grada. U ovom trenutku gospodin Tomašević će morat pojest vlastiti drek i pristat na to jer drugačije nećemo moć", poručuje Petra Pavlek iz Inicijative Smrad s Bukovca. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Analiza Hrvoja Krešića Milanović šokirao najavom borbe za Banske dvore: "Ne spominje se više je li postupio po zakonu, već sasvim drugo pitanje"

Voditeljica na Čretu tvrdi da su sav sporni biootpad iz kućanstava odvezli privatni oporabitelji.

"Kažem da u ovom momentu iz kućanstva ne dolazi biootpad", komentirala je voditeljica Službe za proizvodnju bilja i kompostiranje Lidija Potočić, a onda ju je prekinula buka. 

"Evo ja ne bih više, hvala lijepa."

Predstava za javnost?

Iz Inicijative strahuju da tako neće i ostati te da je obilazak kompostane predstava za javnost.

"U ponedjeljak je krenulo vrlo intenzivno rašćišavanje Zrinjevca rasadnika, svih procesa koje se dešavaju, čišćenje svih betonskih površina, svih zemljanih površina sa ciljem da sve bude točno onako kako su oni zamislili. Dozvola koja je izdana je izdana u vrlo spornim pravnim okolnostima", kaže Maris Špero iz Inicijative Maksimir za Zagreb. 

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 15 Pjesma kultnog benda Čije je to stihove Milanović citirao tijekom šokantne objave: "Rijeke pravde dolaze, izlit će se u proljeće"

Najavljuju pravne korake, ali više ih brine narušena kvaliteta života.

"Izađete na dvorište i ne možete jednostavno bit na dvorištu jer je to takav smrad, takav otrov u zraku da to ne možemo vjerovat, ja ne mogu vjerovat da sam u svojim godinama to doživio na Maksimiru. Želimo zaštiti našu djecu i naše obitelji", poručuje Zlatko Borko iz Zagreba. 

"Miris je bezopasan i subjektivan"

Situaciju je pokušao smiriti i drugi voditelj koji je objasnio da zbog visoke temperature i vlažnosti neugodne mirise nekad nije moguće zaustaviti.

"Prilikom prevrtanja komposne hrpe stvara se para, vodena para i c2, miris koji se može u malim intenzitetima pojavit je bezopasan. Pojam mirisa i intenzitet je subjektivan", napominje voditelj odjela kompostiranja Jozo Galić.

Ono što je činjenica jest da je nešto trulo, a dok ne doznaju što - građani najavljuju i nove prosvjede. Nakon onog u siječnju, drugi je najavljen za sutra, a svoju priliku u tome vide i oporbeni političari.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene