Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Fimi mediju

Barišiću bilo loše na suđenju, Sanader ga optužio za laži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv mene se vode dva paralelna slučaja - jedan na sudu, drugi u medijima, poručio je u nastavku iznošenja obrane Ivo Sanader.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nastavio je iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj optuženičku klupu dijeli sa svojom bivšom strankom na čijem je čelu dva puta osvojio vlast.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK

Sanader je u nastavku iznošenja svoje obrane pred sudom za korupcijsku aferu Fimi media rekao kako se radi o medijskom linču protiv njega te je optužio Državno odvjetništvo da je slalo dokumente medijima na objavu.

Kao primjer je naveo informaciju da je s kćeri putovao na Maltu pa u London te rekao kako je to čista laž.

>> Sanader: HDZ nije lopovska stranka!

'Moj slučaj je politika svršenog čina. Sam si kriv što ti uopće trebamo suditi. Laž je da me vladin avion vozio u Beč da isprobam frak za Operni bal. Mediji su u ovom slučaju odradili najprljaviji posao u novijoj hrvatskoj povijesti', rekao je Sanader.

'Što god rekao, već sam kriv'

Sanader je naglasio kako se protiv njega vode dva paralelna procesa - jedan na sudu, drugi u javnosti. 'Javnost me osudila. Što god rekao, već sam kriv', zaključio je.

Sanader se tada osvrnuo i na bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića te Biancu Matković. 'Što se tiče Milinovića i Biance Matković, Milinoviću sam obećao pomoć za obnovu crkve u Bilaju, a Matković je puno putovala i nije u redu da sama plaća troškove', obrazložio je Sanader.

'Nismo mi nakladnik, nego politička stranka'

Sanader se obrušio i na Mladena Barišića, rekavši da je Barišić lagao o svemu pa tako i kupovini BMW-a. 'Kaže da je Marijan Primorac meni donio novac, a Primorac je sam sudu izjavio da je novac predao Barišiću. Stručne službe MUP-a su me upozorile da moram promijeniti auto zbog vlastite sigurnosti', rekao je Sanader.

'Jarnjak je nabavljao blindirani automobil. Meni je bilo sasvim svejedno u kakvom ću se automobilu voziti. Samo mi je bilo važno da ispoštujem mišljenje vrhunskih stručnjaka', dodao je Sanader.

Istaknuo je kako je laž da su Barišić i Maček dali novac Osječkoj televiziji. 'Kako će HDZ kupiti lokalnu TV? Nismo mi nakladnik, nego politička stranka. S Mačekom nikad o tome nisam razgovarao i nemam nikakve veze s tim', poručio je bivši premijer iznoseći svoju obranu.

Barišiću slabo, suđenje prekinuto na pet minuta

Predsjednik stranke ne drži novac, istaknuo je Sanader, već to rade računovodstvo i rizničar, i za kupnje, i za donacije. 'Gdje sam tu ja?', pita.

Suđenje je nakratko prekinuto jer je Mladenu Barišiću, isto tako optuženom u korupcijskoj aferi Fimi media, u jednom trenutku bilo slabo. Stanka je trajala oko pet minuta pa je suđenje nastavljeno.

'Uskok nikad nije provjeravao navode'

'Mene terete ljudi koji su i sami završili u zatvoru ili su slani Bajiću na instrukcije. Zašto bi podrivao sebe u stranku koju sam dvaput vodio do izborne pobjede?', nastavio je Sanader.

Sanader je sudu rekao i kako je Uskok dogovarao iskaze s Barišićem te da zato nema CD-a u kojima Barišić njega tereti. 'Uskok nikad nije provjeravao navode da je (Barišić) ljudima davao novac, Zašto nisu pozvali Ninu Badrić, Mišu Kovača ili Božu Ljubića? Ako im je Barišić dao novac, zašto Uskok nije pozvao te ljude i provjerio te navode. Pa svi su oni to negirali ovdje na sudu', zaključio je Sanader.

Pitanje Thompsonovih nastupa

Govorio je i o navodnom tajnom napuštanju hotela u New Yorku. 'Nema šanse napustiti hotel, jer američke tajne službe, vode osiguranje svih državnika', rekao je bivši premijer.

Rekao je potom i nešto o koncertima Marka Perkovića Thompsona. 'Thompson nikad nije trebao pjevati za HDZ. Nije bilo logike da ga plaćamo da ne pjeva za druge. Za koga drugog bi pjevao, pa HDZ je jedina stranka centra i desnice?', zaključio je Sanader.

'I da je pjevao za HSP, kako bi nam oni mogli naštetiti kad smo bili prejaki? Mario Jelinčić je lagao da je napravio ugovor, a to je laž jer on nije pravnik. Priznao je da je prijatelj s odvjetnikom Antom Madunićem i Barišićem, i tu je sve jasno, dodao je Sanader.

Vjeruje Miši Kovaču i Nini Badrić

Poručio je da je isto tako laž da je HDZ dao 1,2 milijuna kuna HDZ-u 1990 u BiH. 'Koja je moja logika da podržavam frakciju HDZ-a iz BiH i izravno pogoršavam svoju situaciju u BiH?', pita se.

Koliko Sanader vjeruje Barišiću, slikovito je još jednom ponovio, ovog puta na primjeru Miše Kovača i Nine Badrić. 'Između Miše Kovača, Nine Badrić te Mladena Barišića, vjerujem njima da nisu dobili novac', rekao je Sanader.

'Sudski vještak nije dobro odradio svoj posao'

U nastavku iznošenja obrane, Sanader je rekao kako HDZ nikad nije platio niti kunu troškova njegovoj braći u Austriji i Švicarskoj, kad bi dolazili na stranačke skupove. 'Laž je da smo platili promociju knjige mog brata Vinka, svećenika iz Solina. Sve je to Barišić slagao, a Uskok iskonstruirao u optužnicu', naglasio je Sanader.

Sanader se naposljetku dotaknuo i n jegove imovine te odmah prozvao sudskog vještaka. 'Sudski vještak koji je istraživao moju imovinu, nije odradio dobar posao. Zaobišao je neke važne detalje, poput godina radnog staža. Dugo sam živio u Austriji i bio poduzetnik, davao plaće i zapošljavao ljude. Moja imovina, kuća i slike su plod mog cjeloživotnog rada, a ne zadnjih devet godina. Kuću u Zagrebu sam kupio 1993. godine, a prije toga stan u Splitu. Znači 10 godina prije premijerske funkcije i Fimi medije', rekao je Sanader.

'20 godina nisam platio ručak, ali ne zato što sam skot'

'Kolekciju slika stvaram 40 godina, a ovdje se stvara dojam da sam to kupio novcem iz Fimi medie. Nisam bio u prilici platiti ručak 20 godina. Ne zato što sam skot, nego zbog protokola. Kad si vani na službenom putu, plaćaju domaćini ili naše veleposlanstvo', dodao je bivši premijer.

Istaknuo je kako njegova kolekcija danas vrijedi tri ili četiri puta više, nego prije pet ili deset godina, kad su slike kupljene. 'To vještak Zidić uopće ne spominje, a neke slike su i poklonjene, i to od samih autora', naglasio je Sanader.

'U svakom TV prilogu o mojim procesima se pojavi moja kuća, a ja sam tu kuću kupio 10 godina prije afere Fimi. Moje slike su i danas na čuvanju. Tu ima i skulptura koje sam dobio kao nagrade. I to su mi odnijeli. Napravili su agresiju na kolekcionarstvo, moju obitelj i umjetnost', zaključio je Sanader.

'Zajedničko djelovanje'

S optuženičke klupe Sanader je na dva prethodna ročišta odbacio Uskokove optužbe da je u 'zajedničko djelovanje' povezao stranačkog rizničara, glasnogovornika, blagajnicu i vlasnicu tvrtke Fimi media, po kojoj je nazvana najveća afera u hrvatskoj politici.

'Ne prihvaćam optužnicu ni kada je riječ o meni, niti kada je riječ o HDZ-u. Jesu li gospoda koja ovdje sjede radili nešto nelegalno i što su oni priznali ja to ne znam, ali to sa strankom i sa mnom nema nikakve veze', ustvrdio je Sanader.

On je uz bivšeg HDZ-ovog glasnogovornika i direktora kampanja Ratka Mačeka jedini odbacio Uskokovu optužnicu prema kojoj je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. No, sve što im se stavlja na teret priznali su rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak.

Kao i u svim dosadašnjim postupcima gdje je optužen ili osumnjičen, ponovio je da je žrtva političkog progona koji je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor.

Tvrdi da ga je lažnim svjedočenjem inkriminirao bivši HDZ-ov glavni tajnik Ivan Jarnjak koji je, u 'posljednji tren' od osumnjičenika postao svjedok, iako su sve navodne nezakonitosti počinjene u Jarnjakovu djelokrugu.

Sanader je kazao i da mu se u 'politički motiviranom postupku' krše prava jer je temeljem 'političkog naloga' protiv njega podignuto šest optužnica koje nisu objedinjene, kako bi se stvorio dojam 'velike količine kriminala'.

Tvrdi i da ga terete isključivo osobe koje su i same bile u zatvoru i imaju optužnice, te da bi sve izbjegao da nije podnio ostavku na premijersku dužnost.

Osim Jadranke Kosor i Bajića, koji su po njegovim riječima ucjenjivali svjedoke na iskaze protiv njega, Sanader je za svoj kazneni progon prozvao i medije jer su ga u javnosti, kako tvrdi, unaprijed proglasili kriminalcem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene