Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Različite verzije: Turudić iz Hasslingera izvlačio istinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se nastavlja suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu koji bi se nakon jučerašnje odluke Vrhovnog suda tijekom dana mogao naći na slobodi.

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a svjedočenjem bivšeg menadžera Hypo banke Franza Hasslingera. Drugi svjedok koji je danas trebao biti ispitan, Kurt Makula, sudu se ispričao za nedolazak 'zbog osobnih razloga' te zatražio da bude ispitan putem video linka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ponedjeljak RASPRAVA O JAMČEVINI Prihvaćanje zahtjeva obrane tek je prvi korak Slika nije dostupna Vremena je sve manje Sanader se još nije žalio, rok ističe u ponoć

Kronologija suđenja

11:35 Ročište je završeno. Suđenje se nastavlja 11. siječnja svjedočenjem direktora Hypo banke Joerg Schuster. 12. siječnja će svjedočiti Vedran Duvnjak i Dražen Bošnjaković, a 13. siječnja Zvonimir Novak, Tomo Galić i Branimir Horaček. Nakon toga slijedi pauza od tri do pet tjedana.

11:33 Sanader prigovara na istinitost tvrdnji da je tražio bilo kakvu proviziju te da je primio bilo kakvu proviziju.

11:30 Na Sanaderovo pitanje o ustrojstvu banke svjedok je kazao da prema statutu banke Nadzorni odbor iz svojih redova određuje članove kreditnog odbora te da su svi članovi NO u kreditnom odboru ako se radi o jako velikom iznosu.

11:27 Na pitanje je li mu poznata financijska ponuda Mati Graniću svjedok je kazao kako mu je poznata ponuda za kredit Graniću.

Sanader ga pita je li čuo da je jedan od inicijatora kredita bio Alois Mock.

'To mi nije poznato', kazao je Hasslinger.

11:23 'Tijekom sastanka je u jednom trenutku došao g. Sanader i g. Graniću donio neku mapu s dokumentima na potpis. Nakon sastanka smo svi zajedno otišli na ručak. Nismo više pričali o kreditu', kazao je Hasslinger. 

'Rekli ste da sam tijekom sastanka Granić-Kulterer ja ušao i donio dokumente? Je li me netko pozvao na sastanak, kako sam tamo došao?', pitao je svjedoka Sanader.

'Vi ste tijekom sastanka došli, donijeli dokumente g. Graniću, on je potpisao tri dokumenta. Onda je Granić otišao na ručak i tada ste se vi pridružili', kazao je Hasslinger.

11:21 Sanader je upitao Hasslingera zna li tko je organizirao sastanak u Zagrebu.

'Ne znam, vjerojatno tajništvo g. Kulterera. Ja sam se s njim vozio na sastanak, ali ne znam tko ga je organizirao'.

Na pitanje je li bio na cijelom sastanku svjedok odgovora kako nije bio na cijelom sastanku.

11:15 Ročište je nastavljeno.

11:00 Na Prodanovićevo pitanje je li mu poznato je li postojao posrednik u dodjeli kredita i tko je on Hasslinger je kazao da mu nije poznato.

Na zahtjev obrane Turudić je odredio stanku od pet minuta.

10:55 Sudac Turudić je svjedoka podsjetio da je u ranijem ispitivanju, 4. studenog 2011. godine, rekao da bi proviziju vjerojatno snosila Hypo banka, a da je danas rekao da je banka platila dvije petine te da je ostatak snosio klijent. Potom ga je Turudić pitao koja je od tih tvrdnji istinita. 

Hasslinger je odgovorio kako bez materijala ne može točno izračunati koliko je tko platio, ali da je činjenica da zbog visine provizije banka mora platiti udio.

'Odgovor je veličanstven', dobacio mu je sudac Turudić te ponovio da je prije 5 mjeseci rekao da je Hypo banka snosila troškove provizija. Ponovno je upitao Hasslingera što je istina.

'Mislim da je banka platila više od klijenta', odgovorio je svjedok. 

Turudić je na to rekao kako je to već treća verzija koju svjedok iznosi.

10:45 Prodanović je svjedoka podsjetio da je, nakon što mu je prvi put predočena Striedingerova bilješka o proviziji, kazao kako se toga ne može sjetiti.

'Zato što sam doista zaboravio, tek kada sam visio bilješku, pročitao sam je i počeo se prisjećati'.

Prodanović ga je potom pitao je li bilo i drugih povoda za prisjećanje, na što je Hasslinger odgovorio kako 'nije bilo povoda, sjećanja su sama došla'.

10:36 Na pitanje je li i inače sudjelovao na sjednicama Nadzornog odbora Hasslinger je kazao kako je pravilo u banci bilo da referent koji je izrađivao dokumentaciju prati sve do sjednice Nadzornog odbora.

10:29 Na Prodanovićevo pitanje je li se provizija mogla dogovarati usmeno Hasslinger je kazao da mu to u njegovom području rada nije poznato. Prodanović ga je potom pitao je li u ovom konkretnom slučaju poštovana forma.

'Uobičajena forma se nije poštovala. Kulterer je pred odborom tražio dozvolu za kredit uz navedene uvjete i tražio Kulterer da osobno i usmeno pregovara. Odbor je to odobrio, ali uz ograničenja', kazao je svjedok.

10:27 Na pitanje na koji način banka upozorava klijenta hoće li biti isplaćena provizija i u kojem postotku Hasslinger je kazao: 'Sve je to strogo regulirano. Klijenti su dolazili preko posrednika, a posrednici su imali pravo na proviziju banaka. Sklapaju se ugovori o proviziji i u njima se navodi kolika će ona biti. Posebno strogo smo na to pazili zbog ugleda banke'.

10:23 'Striedinger mi je naložio da pripremim kreditni zahtjev. Nisam bio ni na jednom drugom sastanku u Zagrebu'.

Na pitanje jesu li njegovi nadređeni nakon tog prvog sastanka ponovno dolazili na sastanke u Zagreb Hasslinger je odgovorio kako mu to nije poznato.

10:22 Na pitanje koji je to bio sastanak Hasslinger je kazao kako je imao dojam da je bio prvi. Prodanović ga je potom pitao kako to da su onda već bili dogovoreni uvjeti kredita. 

'U banci mi je prije kazano da je to dogovoreno. Te podatke mi je dao Streininger. Nije bilo pregovora na sastanku', kazao je svjedok te dodao kako pretpostavlja da su se uvjeti dogovarali pismeno.

10:20 Na pitanje kada je bio na sastanku kod Mate Granića u ministarstvu vanjskih poslova svjedok je kazao kako misli da je to bilo u proljeće 1994. godine, ali svakako prije oslobodilačke akcije hrvatske vojske.
 

10:19 Ispitivanje svjedoka je preuzeo Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

10:15 Na pitanje tužiteljice tko plaća proviziju, Hasslinger  je kazao: 'To je provizija koju plaća banka, ali se taj iznos uračunava u uvjete kredita. Problem ove provizije je bio što je toliko velika. Manji dio je na kraju platila banka, a veći dio klijent. Od 5 posto provizije, 2 posto je platila banka, a 3 posto primatelj kredita, tj. RH'.

10:09 Tužiteljica Tamara Laptoš je Hasslingeru pročitala dokument sa suđenja u Klagenfurtu gdje je izjavio kako je Kulterer obavijestio odbor da Sanader kao uvjet za zaključenje kredita traži proviziju.

'Da, provizija je bila uvjet za zaključenje kredita i bila je namijenjena razvoju tržišta'.

Na pitanje suca Turudića zašto to nije rekao kada su ga pitali svjedok je kazao kako je 'to bio nesporazum jer je provizija direktno povezana s kreditom'.

10:06 Na pitanje zna li za Eugena Laxu Haslinger je odgovorio negativno.

10:04 'Nikad nisam čuo za tako visoku proviziju kao što je bilo u slučaju sa Sanaderom. Gornji limit je inače bio 5 posto. Kasnije je stiglo izvješće u kojem je Kulterer dogovorio 5 posto provizije'.

10:01 'Kulterer je Nadzornom odboru banke rekao da treba platiti proviziju za razvoj tržišta u Hrvatskoj. Plaćanje provizije je bio direktan uvjet za kredit. Kulterer je rekao da je provizija 8 posto i da će je dobiti Sanader', kazao je Hasslinger te dodao kako je Nadzorni odbor zaključio da je 8 posto prevelika provizija te da su Kultereru rekli da ispregovara manji iznos.

9:56 'Kada sam zahtjev dovršio odnio sam ga direktoru Striedingeru i on me pitao zašto tamo nema nikakve napomene, tj. odredbe o proviziji. Ja sam mu rekao da mi nitko nije rekao da treba biti. Striedinger je potom zvao Kulterera a te odredbe nisu unesene ni nakon razgovora nego su se dogovorili da će oni s kreditnim odborom riješiti pitanje provizije'.

9:51 Na pitanje suca Turudića je li se na sastanku spominjala provizija Hasslinger je kazao kako se na sastanku nikada nije razgovaralo o proviziji te da ni u zahtjevu nije bilo napomena za proviziju.

'Meni u tom trenutku ništa oko provizije nije bilo poznato. Ja sam napravio zahtjev za kredit, ispunio sve što je trebalo. U zahtjev sam unio formulacije dogovorenih uvjeta kredita. Potom sam na njega stavio svoj potpis'.

9:47 'U Zagrebu je tada bio razgovor s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Matom Granićem. Sastanak su dogovorili Kulterer i Granić. S austrijske strane smo bili Kulterer i ja, s hrvatske Granić, a kasnije i Sanader. Na sastanku se pričalo o tehničkim detaljima kredita a uvjeti su već prije bili razjašnjeni. Razgovaralo se o situaciji u RH, jer je to banku zanimalo'.

9:44 Na pitanje što zna o kreditu koji je Hypo banka dala Vladi  RH Hasslinger je kazao da je on dobio nalog da ispuni zahtjev za kredit i sredi tehničke stvari u banci.

'Osobno ne znam kada su započeli pregovori, ali sam informiran da trebam pripremiti kreditni zahtjev' 

9:39 Franz Hasslinger je kazao kako je 1994. godine bio nadležan za razvoj tržišta u Hrvatskoj i Sloveniji, a od 1995. samo za Sloveniju. Sudu je pojasnio kako je vodio odjel i bio podređen Guenteru Striedingeru koji je svjedočio jučer a koji je bio podređen Wolfgangu Kultereru.

Ivi Sanaderu se sudi za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke te za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL kojemu je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Vrhovni sud odbio je jučer žalbe na puštanje iz istražnog zatvora uz jamčevinu bivšeg premijera Ive Sanadera koji bi trebao izaći iz Remetinca nakon što se sudovi uknjiže na založene nekretnine.

Sudac istrage i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio je da je Vrhovni sud odbio žalbe na prošlotjednu odluku optužnog vijeća kojom je Sanaderu produljen istražni zatvor ali i istovremeno zamijenjen jamčevinom od 12,4 milijuna kuna uz mjere opreza - oduzimanje putovnice i obveza javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene