Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O outsourcingu

'Da sam u Vladi, ozbiljno bih razmislio da li takav sustav uopće uvoditi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako bi Vlada trebala razmisliti o uvođenju outsourcinga jer taj sustav, kako je rekao, nosi opasnost izigravanja prava iz radnog odnosa zaposlenih u javnim službama.

"Da sam u Vladi, ozbiljno bih razmislio da li takav sustav uopće uvoditi. On nosi veliku opasnost da se kriteriji zapošljavanja i radnog odnosa, prava iz radnog odnosa, onim ljudima koji danas imaju korektan radni status u javnim institucijama, zapravo izigra", rekao je Ivo Josipović u emisiji Media servisa "Na Pantovčaku".

Pročitajte i ovo Prometne nesreće političara - 1 Političari i odgovornost Prometne nesreće dužnosnika nisu rijetkost, neki su napuhali i dosta promila: "Gledajte, nije to baš lijepo, ali i ja sam samo čovjek" Slika nije dostupna Obavljen je i alkotest Vlasnik kafića u čiju se terasu zabio Josipović: "Šteta je 4000 eura, a najviše mi je žao studentica"

Treba ozbiljno razmisliti koji bi bili dosezi outsorucinga i paziti da se ne dogodi da ljudi ne izgube ono što im pripada, dodaje Josipović te poziva Vladu da ponovno razgovara sa sidnikatima i "raspravi strahove koji postoje".

S obzirom na krizu u kojoj se nalazi Hrvatska i iz koje nije izašla, Josipović ocjenjuje kako Vladu koja je na polovici svog mandata čeka još puno teškog posla da bi svoj mandat zaključila s nečim što bi javnost prepoznala kao pozitivan rezultat.

Opačić: Vlada neće odustati od 'outsourcinga'

U kontekstu nedavne izjave ministra financija Borisa Lalovca da je dužnička kriza u zemlji eksplodirala, Josipović podsjeća na 20-ak mjera koje je predložio za izlazak građana iz dužničke krize te kaže kako su neke od njih implementirane, a neke se sada uvode.

"Za moj ukus sve je to prepolako. (...) Pa, zar je zaista trebalo čekati da ta kriza eksplodira pa da se neke od ovih mjera implementiraju", kazao je.

Ponavlja svoj stav da u zemlji mora postojati konsenzus svih aktera kako bi se provele reforme.

"Ako vlada na čelu s Milanovićem misli da može reforme zdravstva i mirovinskog sustava provesti bez konsenzusa, s veseljem čekam da vidim rezultat", rekao je.

Ponavlja i da on ne može sazvati sjednicu Vlade na neku temu, konkretno gospodarstva, a što od njega traže pojedine stranke, kazavši kako je to jedno "ustavno mrtvorođenče". "Predlagati premijeru da mu netko drugi saziva sjednicu je, naravno, neprihvatljivo premijeru. Pa to smo vidjeli za HDZ-ove vlade", kazao je.

A lopte, kako je dodao, koje se prema njemu ispucavaju u javnosti na tu temu imaju, smatra, političku, predizbornu funkciju.

Ja svoj doprinos gospodarskom oporavku dajem kroz ekonomsku i gospodarsku diplomaciju, dodaje Josipović.

Upitan bi li trebalo preferencijalno glasovanje, koje postoji na izborima za Europski parlament, uvesti i na parlamentarnim izborima, Josipović odgovara kako se zalaže za jačanje pozicije građana u procesu odlučivanja.

Poziciju građana u procesu odlučivanja trebalo bi ojačati, naravno, ne diskvalificirajući parlamentarni sustav, rekao je.

Posjeća pritom na svoj projekt sveobuhvatnih ustavnih promjena kojih je jedan dio i to što želi da se u Ustavu postave osnove za to da građani svojim glasom mogu neposrednije utjecati na izborni rezultat.

"Ja snažno zagovaram neposredni izbor predsjednika Republike te isto tako mislim da bi trebalo razmisliti i o puno većem utjecaju glasa građana na odabir mnogih dužnosnika", kazao je.

Izbori za parlement, smatra Josipović, dobra su prilika za to, te ocjenjuje da su prvi demokratski izbori bili "bolje struktrirani no što danas imamo u izbornom sustavu".

Govoreći o nadzoru obavještajnog sustava, Josipović je upozorio na problem da policija, temljem sadašnjih propisa, može provoditi nadzor odnosno prisluškivanje neke osobe izravno kod operetera.

"To nije dobro. Ne kažem da se čine zloporabe, ali to je jedan ventil, jedna vrata koja treba zatvoriti. Formalno ću predložiti Vladi da se propisi koji to omogućavaju promijene", najavio je.

Josipović je, na pitanje novinara, kazao i da je premijer Milanović trebao razmisliti o odlasku na Svjetsko nogometno prvenstvo koje otvaraju Hrvatska i Brazil.

"Vjerojatno je (trebao razmisliti). Ne mislim da je napravio nedjelo time što je otišao. Dapače, bit će sasvim sigurno podrška našim igračima. Zaželimo im svima puno uspjeha", rekao je te prognozirao da će Hrvatska pobijediti Brazil s 3:0.

Kaže kako je njegov odabir bio da ne ide na tu utakmicu zbog vanjskopolitičkih obveza koje ima te u uvjetima krize i ograničenog novca Ureda predsjednika.

"To je stvar vlastitog odabira i logike, a ja sam rekao što je moja logika. Zasigurno se može razmišljati i na način 'idem tamo, predstavljat ću državu i razgovarat ću sa svima koji su tamo'", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene