Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O prijedlogu Grabar Kitarović

Josipović : Vojska kolektivno ne treba sudjelovati u politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je kako je stvar odabira hoće li netko uključiti u određena stručna ili politička tijela nekog od generala koje je umirovio njegov prethodnik Stjepan Mesić, ali drži da nema smisla u današnje vrijeme o njima govoriti kao o općoj kategoriji.

"Mislim da govoriti ovako 'en bloc' o generalima nije možda korektno. Ima različitih generala, od nekih koji su otišli u mirovinu i ne bave se ni politikom niti vojnom doktrinom. Ima nekih koji su, recimo tako, 'zabrljali' i bili su osuđeni od hrvatskog suda za ratne zločine, imamo neke koji su vrlo ugledni, uspješni biznismeni... Dakle, govoriti o generalima kao o jednoj općoj kategoriji danas, nakon toliko godina njihove karijere, nema puno smisla, svakog čovjeka treba posebno gledati", rekao je Josipović novinarima nakon znanstvenog skupa "Intelektualac, kultura, reforma: Ivan Mažuranić i njegovo vrijeme", održanom na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Pročitajte i ovo Damir Krstičević, bivši ministar obrane Nevjerojatno Svećenik vjernicima rekao da glasaju po savjesti, ali za oltar pozvao Krstičevića Slika nije dostupna Više nije djevojčica Znate li tko je djevojka koja je koračala uz generale?

Novinari su ga pitali kako komentira izjavu HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović da će, ako postane predsjednica Republike, rehabilitirati generale umirovljene 2000. godine i pozvati ih, zajedno s Generalskim zborom, u svoje vanjsko savjetodavno tijelo.

"Mislim da oni nisu ni pod kakvom posebnom kaznom da bi ih se trebalo na ovaj ili onaj način rehabilitirati. Da li nekog od njih treba uvesti u određena stručna ili politička tijela to je stvar odabira", ocijenio je Josipović.

Podsjetio je pritom da su nekih od njih i danas aktivni u politici, poput generala Krstičevića, a izdvaja i sudbinu generala Gotovine i njegovog značaja u hrvatskoj povijesti te ističe da svi zaslužuju poštovanje za ono što su učinili u Domovinskom ratu, a da je njihova sudbina poslije vrlo različita.

Mesić: Generali se ne mogu baviti politikom

Mesić je 2000. umirovio generale - potpisnike pisma u kojem izražavaju nezadovoljstvo politikom tadašnje vlasti - Janka Bobetka, Ivana Čermaka, Ivana Basarca, Krešimira Ćosića, Antu Gotovinu, Damira Krstičevića, Ivana Kapulara, Mirka Norca, Miljenka Filipovića, Ivana Koradu, Nojka Marinovića i Davora Domazeta Lošu.

Josipović je rekao da ih je Mesić umirovio zbog bavljenja politikom na načelima koja nisu bila primjerena demokratskom političkom sustavu jer "vojska kolektivno ne treba sudjelovati u politici".

Nije htio komentirati izjavu predsjednika Generalskog zbora Marinka Krešića koji je, vezano uz najavu Grabar Kitarović, kazao da Generalski zbor neće dati potporu nijednom konkretnom predsjedničkom kandidatu nego načelno podržavati sve koji se zalažu za boljitak hrvatske države i hrvatskog naroda. Ustvrdio je pritom, kako prenose mediji, da kod Grabar Kitarović tu vrlinu nije primijetio.

"Svatko od građana ima pravo na svoj odabir i svatko će se moći opredijeliti na izborima", rekao je kratko Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene