Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ivo Banac izabran za predsjednika HHO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilišni profesor i bivši saborski zastupnik Ivo Banac izabran je večeras za novog predsjednika Hrvatskoga Helsinškog odbora (HHO).

Banac je tajnim glasovanjem na Plenarnoj sjednici odbora HHO-a kao jedini kandidat dobio dvotrećinsku potporu članova te je tako zamijenio Danijela Ivina koji je ljetos optužen za zlouporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Informatička mafija Turci hakirali stranice HHO-a Slika nije dostupna Nakon Ive Banca Ivan Zvonimir Čičak novi predsjednik HHO-a

Umjesto dosadašnjeg vršitelja dužnosti predsjednika HHO-a i zamjenika predsjednika akademika Vlatka Silobrčića, koji se povukao zbog zdravstvenih razloga, za novog zamjenika predsjednika izabran je Zdravko Bazdan iz Dubrovnika. 

Za novog člana Izvršnog odbora HHO-a je, umjesto Veljka Miljevića, izabran ravnatelj Centra za ljudska prava Tin Gazivoda.

Danijelu Ivinu i Veljku Miljeviću zamrznuto je članstvo. Ivinu je
zamrznuto dok se završi sudski proces. Miljević je, obrazlažući
zamrzavanje svojeg članstva, rekao da bi njegova uloga kao branitelja Branimira Glavaša u sudskom kaznenom postupku mogla kolidirati s radom HHO-a kao organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Upozoravivši da je HHO u teškoj financijskoj krizi, Banac je rekao da Odbor treba vratiti ugled koji je imao 90-ih godina prošlog stoljeća. 

Podsjetio je da su se tih godina "bavili najgorim kršenjima ljudskih prava" te je ocijenio da se nakon 2000. stanje promijenilo na bolje. 

Istaknuo je da i dalje, uz ostalo, treba bolje paziti na zaštitu
manjinskih prava i pitanja govora mržnje. Banac je izjavio da se u zadnje vrijeme krše ljudska prava u zaštiti okoliša, a za to je naveo slučaj Karlovačake pivovare.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene