452687
452687
452687
452687
452687

BALDASAR NE VOLI PAMETNO - Ovaj put su nadmašili sami sebe

  • , 06.10.2016., 15:24
  • Autor:
  • komentara

Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita, prozvao je čelnike stranke Pametno za manipulacije i podizanje ustanka.

 
 
 
 
Ivo Baldasar (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Ivo Baldasar (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

 Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar pozvao je u četvrtak Splićane da se za sve nejasnoće, osobito vezane uz GUP, obrate gradskim stručnim službama te u javnoj raspravi "hladne glave" pokušaju doprinijeti argumentiranom dijalogu, apelirajući na njih da ne podliježu manipulacijama koje im serviraju vijećnici stranke Pametno, poput one da će na Turskoj kuli niknuti shopping centar.

Baldasar u priopćenju navodi da su vijećnici stranke Pametno Marijana Puljak i Jakov Prkić, iako su svi već navikli na njihovu "bunu" nakon svake inicijative Gradske uprave, "posljednjim pozivom na ustanak" i prozivkom da Grad ne brine za građane nadmašili sami sebe. Ističe kako je glasanje protiv gotovo svega što je predloženo Gradskom vijeću legitiman čin kojim vijećnici Pametnog izražavaju svoju politiku "uvik kontra", ali da to očito "ne zadovoljava apetite samoproglašenih branitelja javnog interesa, koji na to, po svom sudu, polažu ekskluzivno pravo".

"U moru optužbi bez argumenata, Puljak i Prkić između ostalog pozivaju na 'ustanak' zbog Turske kule, koja se u zadnje vrijeme vješto koristi za manipulaciju i jeftino prikupljanje političkih bodova. Izuzetno pozitivan primjer građanske inicijative i kotarskih čelnika podržali smo istog trenutka, komunicirali i usuglasili se oko daljnjih koraka, unaprjeđenja i uređenja javnog prostora, koji je do jučer bio nebitan svim političarima, a sada ga svojataju iz čistog politikantstva. Razvoj i unaprjeđenje ovog vrijednog resursa, kroz faze koje su financijski održive, pratit ćemo i u planiranju proračuna", tvrdi splitski gradonačelnik.

Napominje kako je svima, a posebno vijećnicima dostupna informacija da izmjene GUP-a ne predviđaju nikakvu izgradnju "shopping centra" na području zapuštenih baraka na Lovretu, jer su tamo predviđeni prostori za smještaj HGSS-a i splitskih skauta te bi to područje imalo društvenu namjenu. "Sve ostale objede i optužbe na račun izmjena GUP-a, na način na koji to čine vijećnici stranke Pametno, teško mogu razumjeti izvan čiste destrukcije", ističe Baldasar i dodaje da se radi o izuzetno bitnom projektu za grad.

Tvrdi kako gradske vlasti s pažnjom slušaju i sagledavaju sve primjedbe i argumentirane kritike te da je javnost sastavni dio izrade prijedloga izmjena GUP-a. "Transparentnost i uključivost su u ovom slučaju apsolutni imperativ, iako je svima jasno da je nemoguće zadovoljiti svih. Privatne investicije za stranku Pametno nisu dobrodošle, gradnja apriori zlo, iako kažu da protiv razvoja grada nisu. Za što su to oni, još do sada nismo uspjeli shvatiti. Demantiranje krivih navoda i optužbi od strane Puljak i Prkića, koji su očito nezasitni medijske pažnje, tražilo bi poseban angažman koji si u moru obaveza ne možemo priuštiti. Ali ćemo svakako i uvijek, svima koji to žele, dati točne informacije o svim našim aktivnostima", zaključuje Baladasar u priopćenju.

Izmjenama GUP- a, koji je do 12. listopada u fazi javnog uvida, među ostalim je na području Turske kule na 2500 kvadrata planirana izgradnja objekta za društvenu namjenu, zbog čega su se "na noge" digli predstavnici Gradskog kotara Lovret, tvrdeći da će tamo zapravo vrlo brzo niknuti shopping centar, te poručujući gradskim čelnicima da su zbog toga spremni na veliki prosvjed. Građani najviše zamjeraju što GUP- om nije predviđeno više zelenih površina, mjesta za parkiranje i igrališta za djecu. Protiv splitskog GUP- a je, osim brojnih građanskih udruga, Društva arhitekata i Društva Marjan, i stranka Pametno koja je otvoreno pozvala građane da sudjeluju u javnoj raspravi, jer grad očekuje prostorna katastrofa.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se