Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istječe rok za primjenu arbitražne presude

Veteran diplomacije otkriva što možemo očekivati od Slovenije i je li moguć izlaz iz pat-pozicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra istječe rok za primjenu odluke Stalnog arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije. Dok Hrvatska odluku suda ne priznaje, slovenska vlada najavila je kako će je u petak početi primjenjivati. Veteran hrvatske diplomacije Ivica Maštruko otkriva što možemo očekivati od Slovenije i postoji li izlaz iz trenutne pat pozicije.

Premijer Andrej Plenković na nedavnom sastanku sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom poručio je kako je 29. prosinca za Hrvatsku dan kao i svaki drugi, a Slovenija s druge strane najavljuje kako će , "provoditi svoje nadležnosti" na moru prema granici koju je odredio arbitražni sud.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..."

Strani mediji pak ne isključuju mogućnost hrvatsko-slovenskih oružanih sukoba.

Hoće li sutrašnji dan donijeti ikakve promjene u hrvatsko-slovenskim odnosima te je li moguće pronaći izlaz iz trenutne pat pozicije pitali smo Ivicu Maštruka, veterana hrvatske diplomacije i bivšeg hrvatskog veleposlanika u Sloveniji.

"Slovenci će ustrajati u primjeni odluke suda"

„Slovenci će kao što su i najavili biti dosljedni i ustrajati u primjeni arbitražne odluke. Njihov stav je odlučan i smatraju da Hrvatska krši međunarodno pravo“, kaže Maštruko u razgovoru za DNEVNIK.hr
Slovenski premijer Cerar tijekom susreta s Plenkovićem poručio je kako Slovenija razmatra i mogućnost primjene pravnih sredstava u slučaju nepoštivanja odluke.

Maštruko smatra kako bi Slovenija na proljeće mogla pokrenuti tužbu protiv Hrvatske na Sudu Europske unije u Luksemburgu.

Ističe da se bi naši susjedi od sutra mogli krenuti s pojačanim kontrolama granica.

„Slovenija će početi primjenjivati zakonsku odredbu o reguliranju prava osoba sa slovenskim državljanstvom koji žive uz granicu, a prema presudi su ostali na području Hrvatske. Tih stotinjak osoba mogli bi dobiti svaki po 25.000 eura kako bi mogli kupiti nekretninu, stan ili slično na području Slovenije“, kazao je Maštruko i dodao kako Hrvatska nema takvih slučajeva.

"Države bi se mogle dogovoriti"

Napominje kako će Slovenija krenuti i s provedbom zakona o zemljišnim knjigama prema kojem će se uknjižiti katastarske čestice koje su odlukom suda dodijeljene Sloveniji.

Kaže kako je izgledno očekivati da će Slovenija početi primjenjivati i svoj Zakon o pomorskom ribarstvu.

"Sve skupa, ribara o kojima se ovih dana puno piše ima 50-ak na jednoj i drugoj strani zajedno. Problem nemogućnosti ribarenja na određenom području mogao bi se riješiti i novčanom kompenzacijom jer je riječ o sitnim iznosima. Dvije države mogle bi se dogovoriti da hrvatski i slovenski ribari love na oba područja“, kaže Maštruko i napominje kako među slovenskim ribarima ima i puno Hrvata.

Pretpostavlja kako bi slovenski vojnici u slučaju primjene arbitražne odluke mogli napustiti Svetu Geru, koja je odlukom arbitraže pripala Hrvatskoj.

„Očekujem kako bi Slovenci kao i dosad mogli koristiti kanal u hrvatskom akvatoriju koji prema presudi ostaje hrvatski te se smije koristiti kao plovni put prema pravu na nesmetanu plovidbu za ulazak u luke“, kaže Maštruko.

Smatra kako će Slovenija i dalje vršiti pritiske i inzistirati na blokadama Hrvatskeo pri ulasku u Schengen i eurozonu.

"Europska komisija neće biti posrednik"

Maštruko isključuje mogućnost da se rješenje spora kao posrednik uključi Europska komisija.

„Europska komisija će kao i dosada inzistirati na bilateralnom dogovoru i poštivanju međunarodnog prava te će savjetovati primjenu arbitražne presude“, kaže Maštruko.

Napominje kako se i Hrvatska i dalje može ponašati kao da odluka arbitražnog suda nije donesena.

„Ipak, odluka postoji bez obzira što mi guramo glavu u pijesak i bit će temelj bilo kakvih budućih dogovora. Nelogično zvuči da je Hrvatska više nego zadovoljna odlukom suda prema kojoj je ispunjeno 90 posto naših očekivanja, a s druge strane tu istu odluku ne želimo primijeniti“, kaže Maštruko.

Kao jedino rješenje Maštruko navodi mogućnost da se odluka arbitražnog suda prepiše te da se ona potpiše kao bilateralni sporazum, no napominje kako je pitanje hoće li se to dogoditi.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene