Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivica Katavić iz HGK

Hoće li niži PDV na hranu dovesti do pada cijena? ''Nitko se ne želi igrati s kaznom koju bi im dali kupci''

Vlada smanjuje stopu PDV-a na hranu. Jeftinije bismo trebali plaćati svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, maslac i margarin. Provjerili smo što o svemu misle u Udruženju trgovine pri HGK.

U košarici se nalazi široka paleta artikala koji se i dalje oporezuju po različitim poreznim stopama. Optimalna košarica mjesečno, za tročlanu obitelj, iznosi oko tri tisuće kuna. Ugrubo bi onda uštedjeli dvjestotinjak kuna, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

No, može li se jamčiti da će se od 1. travnja sniziti cijene osnovnih namirnica? ''Apsolutno mogu jer mislim da nema trgovca u zemlji koji bi se usudio poigrati i pokušati zaraditi na uštrb sniženja poreza'', pojasnio je predsjednik Udruženja trgovine pri HGK Ivica Katavić za Dnevnik Nove TV.

Ako prizvođači dignu cijene, Katavić ističe da za te stvari trgovci ne mogu biti odgovorni. Kaže da je to dio inflatornih kretanja i da smo svjedoci toga - svakodnevno. ''Trgovci će, garantiram, obaviti svoj dio posla. Nitko se ne želi igrati s kaznom. Ne mislim na Državni inspektorat, već na kaznu koju bi im dali kupci, mediji, javnost. Prevelika je to kazna da bi se netko igrao. Nije toliko velik novac'', smatra Katavić.

Ministra Zdravka Marića, podsjetio je Goleš, kada je smanjivao PDV s 25 na 13 posto, trgovci nisu pratili. ''Mislim da bi takve trgovce trebalo javno prozvati. Najgore je ako ćemo generalizirati. Nisu svi takvi. Ima onih koji su neodgovorni i koji remete svojim ponašanjem stanje na tržištu. Oni koji se bave korektnim poslom nisu zaslužili da se o njima, u medijima, priča na ružan način'', istaknuo je Katavić.

Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija - 2 i prije 1. travnja Pogledajte koje trgovine već snižavaju cijene: "Više od 1000 artikala bit će jeftinije..."

Pročitajte i ovo Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak Uskaču djeca i obitelj Poskupjeli domovi za starije, korisnicima mirovine premale: "Kad sam došla, imala sam dovoljno..."

Kazao je da će marže morati ostati iste, čak i slučaju povećanja cijena proizvođača i distributera. Što se uvoza tiče, Katavić je rekao da ono što se dogodi s cijenama u proizvodnji, na to trgovci ne mogu utjecati. ''Mogu utjecati samo na robu kod njih u trgovini sa smanjenjem cijena za kolko je snižena stopa PDV-a'', pojasnio je te dodao da se to neće odraziti na poslovanje trgovaca.

''Samo na taj način poštuju, moram reći - odlične mjere Vlade, a ne na svoju štetu. Neće raditi na svoju korist, ali od toga neće imati štete'', zaključio je Katavić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene