Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz New Yorka

'Putin ovdje nije bio 10 godina. Sada je došao da kontrira Obami'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski, američki i ruski predsjednik, svaki sa svojim ciljevima, došli su na Glavnu skupštinu Ujedinjenih naroda.

Barack Obama, Vladimir Putin i Xi Jinping. Svaki sa svojim ciljevima, trojica predsjednika došli su na Glavnu skupštinu Ujedinjenih naroda. Najaktualnije pitanje je sukob u Sirji. Putin je ključni saveznik Asadovom režimu, a pomoć bi mogla početi stizati i iz Kine. Obama će ako treba, surađivati sa svima, ali Asad ne dolazi u obzir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva etapa primirja OZBILJNO UPOZORENJE Dani ispred nas su ključni, svijet će gledati! Slika nije dostupna Razlike na stranu Ban Ki-moon pozvao Rusiju i SAD na suradnju u borbi protiv terorizma

Evo što su Putin i Obama poručili pred ostalim svjetskim moćnicima na Generalnoj skupštini UN-a

Jubilarno zasjedanje održano je u ozračju velike krize na Bliskom istoku koja je opet proizvela izbjegličku krizu u Europi.  Hoće li svjetski lideri ovih dana u New Yorku naći rješenje za to? Na ovo pitanje odgovorila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović:

'Svjetski lideri neće naći rješenje u New Yorku i to je posve razvidno danas nakon prvog dana zasjedanja Generalne skupštine UN-a i što je potpuno razvidno iz govora američkog predsjednika Obame i ruskog predsjednika Putina.

Ovo je prvi put u povijesti UN-a da u jednom danu govore američki, ruski i kineski predsjednik tim više što Putin ovdje u New Yorku na ovom zasjedanju nije bio punih 10 godina.

On je danas došao da kontrira na neki način Obami, poslat svoje poruke i sasvim je jasno da se lideri oko ovoga neće dogovoriti.

Putin uzima stvar u svoje ruke: Rusija kreće u novu borbu protiv Islamske države!

Sirija, ta glavna točka, to glavno, nazovimo tako, bojno polje između želje za američkom unipolarnosti i želje za ruskom dominacijom proizvodi jednu shizoidnu situaciju. Dakle, predsjednik Obama bi koalirao s Putinom protiv Asada kojeg naziva diktatorom, a Putin podržava Asada i smatra da se skupa s njim treba napraviti jedna velika protuteroristička koalicija u borbi protiv ISIL-a i uspoređuje je s protuhitlerovskom koalicijom iz Drugog svjetskog rata.

Glavni tajnik Ban Ki-moon pak kaže da stvar u Siriji mora završiti pred Međunarodnim ratnim sudom za ratne zločine. Ujedinjeni narodi su organizacija koja je bila vrlo bitna nakon Drugog svjetskog rata, koja je postavila najbolje standarde međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, ali koja danas ne odgovara zahtjevima ovog vremena.

Konvencije su zastarjele, one se moraju novelirati, one uopće ne prate duh vremena današnjeg i duh današnje situacije.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene