Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Kakav će učinak imati rezolucija Europskog parlamenta o Šešelju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament (EP) je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

Rezolucije EP nemaju pravni učinak na Europsku komisiju i Vijeće, ali imaju jedan snažan moralni i politički učinak jer Europski parlament je parlament zastupnika svih naroda Europe.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima

Poruka ima i jak politički eho na skorašnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a gdje je Hrvatska potaknula raspravu o slučaju Šešelj i o ponašanju srbijanskih vlasti. Vijeće sigurnosti je najjače tijelo UN-a i osnivač Haaškoga suda.

Stavove Hrvatske, nakon što sudac Theodor Meron i glavni tužitelj Serge Brammertz podnesu izvješće, zastupat će hrvatski predstavnik pri UN-u Vladimir Drobnjak.

Diskusija razotkrila površnost nekih zastupnika

Diskusija o rezoluciji je, međutim, razotkrila površnost nekih zastupnika EP koji nisu znali da su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić politička djeca Vojislava Šešelja. To je sada svima aposlutno jasno i zato ova rezolucija ima još jednu jaču vrijednost. Ona ide u srž europske Konvencije o ljudskim pravima i onog na čemu je bazirana EU, a to je vladivina prava.

Europski parlament osudio ponašanje Šešelja, kritizirao Srbiju i ICTY

Gotovo apsolutna većina zastupnika EP podržala je rezoluciju, osim predstavnika krajnje grčke desnice, Zlatne zore. No, zanimljivo je bilo ponašanje zastupnika iz Slovenije. Ivo Vajgl, liberal i bivši slovenski ministar vanjskih poslova osudio je govor mržnje i huškačku retoriku Vojislava Šešelja, ali je bio protiv rezolucije jer se njome, kazao je, Šešelju daje previše publiciteta. Tanja Fajon, socijalistica, nije došla na raspravu, ali je poslala pismeno priopćenje u kojem navodi da je protiv Šešeljeve retorike, no da EP ne služi za unutrašnja pitanja niti za rješavanje pitanja iz prošlosti.

Ovaj slučaj, međutim, nije niti unutrašnje pitanje niti rješvanje pitanje iz prošlosti. Tijekom hrvatskih pregovora EP je stalno raspravljao o Hrvatskoj, a Haaški sud i vladavina prava bio je glavni politički kriterij Hrvatskoj tijekom pregovora.

Još snažniji bit će Srbiji tijekom njihovh pregovora. Ovu rezoluciju koju su inicirali hrvatski zastupnici ne treba shvaćati kao prijetnju Srbiji već pomoć Srbiji. Nikome nije u interesu da ima dobrog prosperitetnog i stabilnog susjeda u Srbiji više nego Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene