Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ bira novog lidera

Ivana Maletić kandidatkinja za predsjednicu HDZ-a? 'Fer je od mene da vidim ostale kandidate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je odredio način i datum izbora predsjednika. O tome je s Ivanom Maletić razgovarala reporterka Nove TV Tatjana Krajač.

Nacionalno vijeće HDZ-a odlučilo je da će se 17. srpnja provesti unutarstranački izbori po načelu 'jedan član - jedan glas', a o detaljima izbora ispred sjedišta HDZ-a, reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač razgovarala je s potpredsjednicom te stranke Ivanom Maletić.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Hoćete li se Vi kandidirati za predsjednicu HDZ-a?

Danas smo otvorili taj proces nominiranja kandidata, definirali način na koji će se birati predsjednik i ja ću u sljedećih nekoliko dana razmisliti bi li bilo korisno za stranku i za mene, i važno i potrebno, da sudjelujem u procesu unutarstranačkih izbora za predsjednicu.

Zašto Vam treba nekoliko dana?

Inače volim analizirati i razmisliti vrlo detaljno o tome je li dobro upustiti se u određene procese, pa evo tako i ovaj, s obzirom da je sad sve definirano jasno na koji se način predsjednik bira. Odlučit ću temeljem današnjih odluka, i donijeti i moju osobnu.

Spominje se da bi Vi mogli biti favorit Milijana Brkića, s druge strane da je on osoba koja će odraditi najviše posla u kampanji?

Pa možda se i gospodin Milijan Brkić kandidira. Mislim da nema tu sad nekih favoriziranja. Svatko će odlučiti kad vidi sve kandidate koga će zaista podržati i za koga će glasati.

Europarlamentarci, a i Vi ste europarlamentarka podržali su Andreja Plenkovića, Vašeg kolegu. Je li to problem i razlog za razmišljanje zato što je Vaš kolega iz Europskog parlamenta kandidat?

Andrej je sa svima nama podijelio svoju ideju da želi sudjelovati na izborima za predsjednika. Ja i ostali europarlamentarci, sad govorim za sebe - ja sam to svesrdno podržala zato što mislim da je on izvrstan kandidat i mislim da je jako, jako korisno za našu stranku da on bude u toj izbornoj utrci. To je prva odluka. Sad je, naravno fer od mene da vdiim i ostale kandidate i donesem konačnu odluku hoću li i koga točno podržati. To ću naravno podijeliti sa svim našim članovima. Isto tako, u sljedećih par dana ostaljam i sebi prostora za tu odluku.

Što bi Vi donijeli HDZ-u kao predsjednica stranke?

Mislim da bi svakako doprinijela da u prvi plan stavimo goruće probleme koji su sad u hrvatskom društvu, jer sam najviše fokusirana na gospodarstvo, pozicioniranje Hrvatske u jugoistočnoj Europi i cijeloj Europskoj uniji. Moj najveći cilj i želja, i mislim da je to najveći nacionalni interes - da Hrvatska postane jedna od prvih deset novih država članica u gospodarskom rastu, u otvaranju radnih mjesta, da prednjači u inovacijama, novim tehnologijama, reindustrijalizaciji – imamo jako puno potencijala i to želim za sve nas, tako da naši mladi budu tu i vide u Hrvatskoj budućnost.

Dobro ste se pripremili.

A pa , hvala.

Je li bi Vama kao i kolegi Plenkoviću mogao biti problem ono što neki stariji članovi HDZ-a ističu – da ste dugo vremena provodili i izvan Hravtske zbog bruxelleskih obveza?

Puno više i u Hrvatskoj čitavo vrijeme sbi putujemo po Hrvatskoj, razgovaramo s našim građanima, poduzetnicima, maldima, radimo s njima konferencije. Vrlo dobro znamo koji su problemi u Hrvatskoj. To i moramo kao zastupnici u EP-u kako bismo mogli utjecati na politikena razini EU, da budu što bolje i kvalitetnije i za Hrvatsku i to je jedna kvaliteta koju donosimo.

Početkom rujna trebali bi biti parlamentarni izbori, hoće li HDZ imati dovoljno vrmena pripremiti se za te izbore, i u vlastitoj stranci koja je potresena i odlaskom predsjednika i je li sve to trebalo početi raditi ranije?

Naša priprema za parlamentarne izbore i pobjeda na izborima je naš glavni cilj, Upravo i ovi izbori za predsjednika će biti u funkciji ispunjavanja tog cilja.

Jeste li ranije možda trebali napraviti neke korake poput odlaska Tomislava Karamarka?

Nikad nije kasno. Za dobre odluke je uviejk dobro vrijeme. Moćda da se nešto dogodilo drugačije prije, ali sad – kad bi bilo da je bilo – mislim da nema potrebe o tome na taj način razgovarati.

Mjesec dana ste bili u predsjedništvu HDZ-a, mjesec turbulentan i za HDZ i za državu. Postoji li odgovornost i predsjedništva HDZ-a za sve ovo što se događalo?

To je za mene bilo ogromno iskustvo, puno smo raspravljali o tome koje će se odluke donijeti. Mnogi članovi predsjedništva su iznijeli svoja mišljenja. Karamarko je inzistirao da provede na ovaj način odluke za koje je on smatrao da će biti uspješne. Na žalost u tome nije uspio i zato je časno i odstupio.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene