Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Vrdoljak: Malo je građana kojima nije bilo neugodno zadnjih mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbore će u subotu i službeno raspisati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a kampanja neformalno već traje.

Predizborna kombinatorika i dogovori oko podjele mandata dižu tenzije na ionako uzavreloj političkoj pozornici. One posljednje su na relaciji SDP-HNS.

Pročitajte i ovo Roditelji i dijete Jedna u nizu mjera Ured za demografiju pokreća kampanju ravnopravnog roditeljstva: "Treba potaknuti i poslodavce poreznim olakšicama" Dalibor Matanić - 3 Šutnja u policiji Zapeo slučaj Matanić: "Bez prijava i dokaza nema ni progona"

Gost Dnevnika Nove TV je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Vidimo malo rada u Saboru - a plaća, kako bi se reklo, radio - ne radio, ide. Je li Vama neugodno?

Mislim da nema puno građana Hrvatske kojima nije bilo neugodno u zadnjih osam mjeseci, s obzirom na to što su nam priuštile političke elite. Ovo što se dogodilo s funkcioniranjem Mosta i HDZ-a i Bože Petrova, Karamarka, Oreškovića je dovelo do toga da recimo pored gospodarskih pokazatelja, rejting agencije kažu - ne vjerujemo vam. Nerad u Saboru je bio evidentan. Nismo imali ni jedan prijedlog zakona, ni jedan prijedlog reformi. Sve što se u floskulama populistički najavljivalo, ništa se nije dogodilo.

Mislite li da je oporba blistala u svemu tome?

Mi smo imali barem 20-ak zakonskih inicijativa koje nisu stavljene na dnevni red i za svaki od njih obavještavali javnost i zato smo spremni da nakon pobjede na izborima već znamo koje zakonske inicijative ćemo odmah pustiti u proceduru Sabora.

Je li potpisivanje sporazuma u subotu sigurno, jesu li liste podijeljene?

Da, potpisat ćemo sporazum o zajedničkom nastupu na izborima kao narodna koalicija i manje-više smo se dogovorili oko svega onoga što je potrebno danas dogovoriti kao prijeizborni sporazum.

Je li bilo puno trzavica?

Ne, nije. Ne znam zašto pričamo o nekim problemima. Mi smo imali jako dobru suradnju u zadnje četiri godine, donijeli smo rezultat hrvatskim građanima. Zaposlili smo neke ljude, možda ne u mjeri u kojoj smo svi željeli, ali imamo i rast BDP-a i gospodarske rezultate i tada nije bilo toliko usklađeno kao i u ovim pregovorima.

Što će biti s vašom kolegicom Mrak Taritaš?

Ona će nakon naše pobjede biti ministrica graditeljstva i prostornog uređenja. Mislim da ogromna većina građana Hrvatske to želi, i ako želi onda će joj dati podršku. Kako njoj tako i svima nama koji predstavljamo tim za bolju Hrvatsku.

Što još dobiva HNS?

Nismo do kraja riješili formu ministarstava i resore, ali smo razgovarali o tome što se ključno treba napraviti u prvih nekoliko mjeseci.

A Vaša pozicija?

Ja ću sigurno biti jedan od prvih suradnika premijera Milanovića i to je potpuno prirodno. Ja sam predsjednik stranke koja je prvi partner u toj koaliciji.

Što Vi mislite o eventualnom povratku u aktivnu politiku bivšeg predsjednika Stjepana Mesića?

Mislim da je to više poruka podrške, da se ono stanje koje je bilo u zadnjih godinu dana mora kazniti i da predsjednik Mesić s tim povodom nastupa ponovno na listama i dolazi na izbore, da u biti da podršku promjeni onih koji su štetili ovoj zemlji.

Jeste li spremni ponovno za razgovor s Mostom?

Neće nam trebati, mi ćemo pobijediti.

Sigurni ste?

Da, zato što će se ponoviti scenarij koji je bio u zadnjih godinu dana, a sve nas je sramota toga, i građana i politike i gospodarstva i rejting agencija i onda naravno da se može dogoditi greška da nekim ljudima koji su populisti daš povjerenje, drugi put te greške ne ponavljaš i rezultat toga treba biti stabilna ozbiljna Vlada.

Što je rezultat vaše četiri godine?

Recimo promjena BDP-a s -1,7 na +1,2.

Je li moglo biti više?

Moglo je.

I sami ste priznali da je bilo dvije godine tapkanja na mjestu.

Uvijek tvrdim da možemo biti bolji i tko se nije rodio ni kao savršeni ministar ni sa iskustvom ni sa znanjem. I neka iskustva koja, pa i negativna i pozitivna, imamo od prošle Vlade, moramo primijeniti u sljedećoj da bi Hrvatsku napravili boljom. Moramo više uložiti u obrazovanje s kurikularnom reformom, mogli smo je i završiti u prošlom mandatu da smo u isto vrijeme krenuli, ali sad znamo da ćemo je odmah vratiti, kao i besplatne prijevoze kao i poticanje investicija i izvoza.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene