Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan pobjede

Vrdoljak uputio javni poziv premijeru: ''Ljudi, živimo u 2017. Dosta više!''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je premijera Andreja Plenkovića da pojasni zašto Vlada šuti na Dan pobjede nad fašizmom.

''Pozivam premijera da objasni zašto Vlada simbolično šuti na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Europe. Ljudi, živimo u 2017. Dosta više!'', poručio je Vrdoljak na Twitteru.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Osim toga, Vrdoljak je u Rijeci reakciju Milijana Brkića prema Miloradu Pupovcu ocijenio neprimjerenom. Prozvao je svoje dosadašnje partnere iz SDP-a jer ne žele potpisati HNS-ov zahtjev za opoziv Vlade. Isključio je svaku mogućnost da HNS podrži manjinsku vladu kao i da uđe u koliciju s HDZ-om.

''Svi saborski zastupnici HNS-a potpisuju zahtjev za opoziv Vlade Republike Hrvatske koji još nisu potpisali klubovi zastupnika SDP-a i Mosta. Dajte ih pitajte zaššto. Možda zbog toga što ne žele opziv Vlade ili možda zbog toga što nemaju jedinstvo u svojim klubovima...?'', kazao je Vrdoljak.

Vijenci položeni bez predstavnika Vlade

Na Mirogoju je savez antifašističkih boraca položio vijence, ali nije bilo predstavnika ni Vlade ni Sabora, a kao izaslanik Vlade na akademiju u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski povodom istog događaja, poslan je HDZ-ov saborski zastupnik Jasen Mesić.

Podsjetimo, na današnji dan 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi i iako su se ratne strahote nastavile sve do kapitulacije carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom.

Svake se godine 9. svibnja obilježava i Dan Europe. Naime, na taj datum 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene