Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada želi dogovor

Malenica o štrajku: "Trenutačna situacija nije dobra ni za koga i ostavit će posljedice"

Ivan Malenica
Ivan Malenica Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u srijedu da donošenje odluke o neplaćanju štrajka nije popularna mjera i htjeli bi je izbjeći. Vlada se još nije odlučila na to, ali se o tome razmišlja, "kao i o nekim drugim stvarima."

Malenica je rekao da žele postići dogovor i cjelovito rješenje plaća, te izrazio nadu u pozitivan ishod. Naglasio je da Vlada namjerava predloženim zakonom o plaćama povećati plaće u državnim i javnim službama, napomenuvši kako je u njemu najniži koeficijent 0,9, što je 42 posto više od najnižeg koeficijenta trenutačno u uredbama.

"Tražimo od sindikata povjerenje i strpljenje Vlada i ministarstva rade na uredbama", poručio je, podsjetivši da postoje određena pravila fiskalne odgovornosti i kapaciteta te da se priprema proračun za iduću godinu.

"Bitno je da od početka iduće godine povećavamo plaće", istaknuo je Malenica te dodao kako ima puno razumijevanje za sve službenike i namještenike u državnoj i javnoj upravi, ali vjeruje i u njihovo razumijevanje Vladine pozicije, koja vodi računa o svim državnim i javnim službenicima.

Pročitajte i ovo Požar na Volovčici Uzrok plamena zasad nepoznat VIDEO/FOTO Izbio požar u zagrebačkom naselju Volovčica: Gorjelo krovište i potkrovlje kuće, vatrogasci na terenu

"Problem ne možemo rješavati parcijalno, samo službenika u pravosuđu, već svih službenika i namještenika. Ako je dosad bilo parcijalnih rješenja, to je bio razlog da se krene u donošenje zakona o plaćama i da se isprave nepravilnosti i potvrdi načelo jednaka plaća za jednak rad", istaknuo je Malenica za HRT.

Plaća 700 eura - mala

Potvrdio je da je plaća od 700 eura i manja zaista mala plaća, ali da Vlada kontinuirano povećava plaće, da će to činiti i dalje. Dodatak od 180 i 60 eura prvi je korak i ima fiskalni učinak veći od 430 milijuna eura na godišnjoj razini. Sredstva za to su osigurana i Vlada pokazuje ozbiljnost i namjeru da dođe do daljnjeg povećanja plaća i za to nastoji osigurati sredstva.

Upitan hoće li zbog štrajka broj neriješenih predmeta "eksplodirati", Malenica je rekao kako "trenutačna situacija nije dobra ni za koga i ostavit će posljedice na rad pravosudnih tijela".

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta povisila plaće - 4 Pisma i pošiljke Hrvatska pošta povisila cijene usluga, a rastu i plaće zaposlenih

Komentirajući tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o kaosu u pravosuđu, Malenica je rekao kako su to već oštro demantirali te naveo kako se u pravosuđe kontinuirano ulaže. "Svjesni smo malih plaća u tijelima javne i državne uprave i taj problem rješavamo od 2020.", ustvrdio je ministar.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene