Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za Dnevnik Nove TV

Lovrinović: 'Naravno, ima i pojedinaca koji se ponekad jave kao remetilački faktor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost u Dnevniku Nove TV bio je dr. Ivan Lovrinović, ekonomski strateg i zastupnik Mosta nezavisnih lista.

Profesore, je li Vama ovo normalna situacija između partnera Mosta s jedne i Domoljubne koalicije s druge strane?

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!" Hrvatska narodna banka PRIOPĆENJE HNB-A Hrvati se baš jako vole zaduživati, najviše su se uzimali gotovinski krediti

'Kao što vidimo, i nije ovo prvi put u politici, termin 'normalno' je dosta rastezljiv. Ali s obzirom na našu situaciju u zemlji i naš temperament, ne smatram da je ovo nešto nenormalno'.

Funkcionira li sve na principu međusobnih ucjena?

'Ne. Kada ste s nekim partner onda je vrlo važno reći što mislite. Pa nekome se to svidjelo ili ne, ali vrlo je važno držati se onoga što smo kao partneri potpisali jer od nekih temeljnih stvari ne smijemo odstupiti. To smo obvezni prema građanima, a to smo i potpisali. Dakle, trebamo uvijek pogledati jedni drugima u oči, prigovoriti i reći što ne valja, pa makar to ponekad u javnosti i ne izgleda tako dobro'. 

Danas je konkretan povod bio izvješće HNB-a. U čemu je tu zapravo problem?

'Mi smo danas očekivali da će biti stavljen na glasovanje izvještaj Hrvatske narodne banke za 2014. godinu i kao što ste vidjeli predsjednik Sabora to nije stavio na glasovanje, mi nismo dobili ikakvu obavijest. I onda je predsjednik našeg kluba pitao predsjednika Sabora zašto nema glasovanja o tome. Željko Reiner je rekao da oko toga postoji određena dilema - hoće li se glasovati s 'prihvaća - ne prihvaća'... Most je već bio donio odluku o tome da mi nećemo prihvatiti izvješće HNB-a za 2014. i dr. Reiner je rekao da će on uputiti zahtjev Odboru za ustav i zakonodavstvo da se informira oko toga i mi smo onda napustili sabornicu'.

Stoji li u pozadini cijele priče želja Mosta da se oslabi pozicija guvernera HNB-a i omogući njegova lakša smjena?

'Ne. Nije ovdje bila točka dnevnog reda opoziv ovoga ili onoga. Mi u Saboru raspravljamo o svemu. Nitko nije iznad Hrvatskog sabora. A ono što se provlačilo u svim ovom raspravama, tijekom dva dana, kada je bio na redu izvještaj HNB-a, jest da se mora povećati transparentnost njezinog poslovanja, upravo sa dobrom praksom kako to radi Europska središnja banka. Dakle, mi ne želimo ni na koji način stavljat se u poziciju da naređujemo - morate raditi ovo ili ono. Jer HNB, kao i svaka druga središnja banka ima svoju autonomiju i o tome treba voditi računa. Mi imamo pravo znati što se događa, kakav je financijski izvještaj, pitati razne stvari... Vidjeli smo uostalom i guvernera Europske središnje banke. On dođe i njega se rešeta. To je demokratski i transparentno, ne uplićući se u posao'. 

Sve je to jasno, ali ispada da slabo komunicirate. Niste se dogovorili prije. Čemu sve ovo danas?

'Već sam rekao na početku. Nema ni dva mjeseca da smo počeli, puno se očekuje, javnost puno očekuje. Naravno, ima i pojedinaca koji se ponekad jave kao remetilački faktor'.

Ali HNB je baš bio dio reformskog paketa koji ste spominjali u svojoj predizbornoj kampanji. Niste li to mogli usuglasiti već na samim pregovorima, prije formiranja i predlaganja Vlade?

'Mi smo to potpisali. Što mislimo o monetarnoj, ekonomskoj i poreznoj politici i to je potpisano s Domoljubnom koalicijom. Naravno, sad se toga treba držati'.

Da, ali zapelo je već sada i dosta se vremena gubi. A što će biti kada dođe na dnevni red proračun?

'Ako se partnerstvo doživljava na jedan pravi način mora biti iskreno i otvoreno. Koliko god se to puta nekad čini i neugodno, bitno je da se poslije toga postigne jedan dogovor, zdravi konsenzus i da stvari idu dalje'.

Dokle ćete se vi tako vježbati? Koliko će ovo sve trajati? Morate se uvježbati pa da krenemo dalje...

'Pa ne bih ja rekao da je to neko stalno uvježbavanje. Vidjeli ste danas, ovo nije bila jedina stvar. Bilo je stvari o kojima se odlučivalo glasovanjem i mi smo to obavljali u najboljem redu. Međutim, kad se pojavi ovakvo pitanje, ovaj je izvještaj jedne od najvažnijih institucija u RH. To je nešto do čega Most drži i mi smo to obećali. To je nama vrlo važno, Domoljubna koalicija se s time složila i mi očekujemo da će u vrlo kratkom vremenu to pitanje, tj. glasovanje o izvještaju HNB-a za 2014. doći na dnevni red. Već sam vam rekao, Most jest i bit će protiv. Prema tome, ovo je jedna poruka da mi želimo transparentnije poslovanje ove prevažne institucije'.

Kada očekujete da će Vlada početi slati konkretne zakonske prijedloge u Sabor? Toga se nismo baš nagledali do sad...

'Vrlo brzo jer ostalo je dosta od prošle Vlade neriješenih točaka i pitanja, navodno zbog izbora. Sad i mi isto jedva čekamo da počnemo jer to od nas javnost očekuje. Bit će sigurno važnih tema u Saboru, novih zakona i naravno da građani očekuju da se uhvatimo u koštac s onim temama koje su zaista važne'.

Vi osobno niste podržali ovu Vladu, hoćete li podržati njezin proračun?

'Pravo da vam kažem, mi smo ga tek danas dobili u Klub. Ima negdje oko 700-800 stranica, to je hrpa materijala. Moram priznati da ga nisam stigao pregledati. Sljedeći tjedan ćemo tek početi raspravljati o proračunu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene