Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sjednice

Lovrinović: "Očito Most ne vjeruje HDZ-u, ono što je Petrov napravio zabrinjava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik Ivan Lovrinović na svom je Facebook profilu komentirao jučerašnju konstituirajuću sjednicu Sabora.

Kaže kako zastupnici jučer nisu imali prilike pročitati materijale o kojima se glasovalo za što kaže da je praksa koja nije primjenjiva ni u malim tvrkama, a kamoli Saboru.

Pročitajte i ovo Raskol u Mostu - 4 analiza raskola Kako se slomio Most? "Nije kriva samo lista, problemi se vuku iz kampanje" Marin Miletić Nesuglasice presudile Nakon raskola u Mostu internetom se širi Miletićeva objava stara nekoliko mjeseci

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Konstituiran je novi Sabor. Očekivanja građana su velika jer su i predizborna obećanja sada vladajućih također bila velika.

Upravo se tim danim obećanjima vodio i Božo Petrov koji je odmah navalio da se usvoje tzv "jamstva" čime se želi pokazati da će se obećano odmah ispuniti. I prije formiranja vlade. No, ta procedura usvajanja obećanih promjena u vidu novih zakona odrađena je na način koji kod svakog razumnog čovjeka izaziva čuđenje i zabrinutost. Mi zastupnici doslovno smo na stol dobivali vruće prijedloge zakona tek donesene s kopirnih aparata. Zbog toga su bile dvije stanke; jedna od 15 minuta, a druga od sat vremena, a svaka je produžena za još sat vremena. Čemu to?

Petrov je tehnički dobro vodio radni dio sjednice, osim loše procjene vremena za stanke.

Nitko od nas nije materijale mogao pročitati a tražilo se da se o njima glasuje. No, formirana većina može u Saboru što hoće, pa je tako i ovaj puta bilo. Nejasno je da takvu praksu koriste ljudi koji se stalno u javnosti zalažu za poštivanje procedure i razuma. Takva praksa nije prihvatljiva u malim firmama ili mjesnim zajednicama a kamo li u Saboru koji bi morao biti uzor. Sudeći po prvoj sjednici to nažalost nije. Matematika i demokracija očito ovdje ne idu zajedno.

Ima tu dobrih prijedloga koji su prihvatljivi i potrebni, ali čemu tolika žurba i lomljenje preko koljena?

Očito je da Most ne vjeruje HDZ-u i da prije formiranja vlade želi da se ostvari ono što su tražili. Ako je tako ne zvuči dobro. Ne treba zaboraviti ključnu težnju Mosta da bude korektiv HDZ-u s kojim je u koaliciji. Biti u koaliciji a htjeti biti korektiv; drugačiji, ne snositi zajedničku odgovornost i čvršće se vezati za zajednički program i rizike je nemoguće. Zato je Most tražio mjesto šefa Sabora.

Najprije sam namjeravao podržati šefa i pomoćnike u Saboru. Takva je praksa bila ranije. Vidjevši kako se krši elementarna procedura nisam mogao protiv sebe i bio sam suzdržan.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako se HDZ-Most i SDPHNS odlično slažu kada treba osvojiti najvažnije odbore u Saboru. Tu među njima nema razlike jer je borba za fotelje njima draga i najvažnija.

Dobro je da građani mogu vidjeti sve to i usporediti s onim što im se govorilo i obećavalo u vrijeme predizborne kampanje", napisao je Lovrinović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene