Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice poplava

Istrijani spašavaju što mogu, ogorčeni jer nema pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljedice poplava koje su jučer zahvatile Pulu i naselja Štinjan, Fažanu, Valbandon, Veli Vrh, Vodnjan i Galižanu još su uvijek vidljive.

  Sandi Sladojević iz Valbandona je na nogama od jučer ujutro, ali konačno iz svojega stana izbacuje zadnje tragove vode. ‘Evo, sve je uništeno. Zbrajamo štetu, čistimo, bacamo stvari, koliko možemo’, pojasnio je.

Pročitajte i ovo Prizori iz Dubaija jako nevrijeme FOTO/VIDEO Dubai paraliziran poplavama: Apokaliptični snimci potopa, grad u potpunom kaosu Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

Vode je u njegovu stanu bilo više od metra. Sve je plutalo i malo je toga upotrebljivo. Treba li mu pomoć? Treba, ali malobrojni su oni koji su ga to upitali. ‘Od nadležnih nitko ništa, ali prijatelji zovu da li treba pomoć što se tiće spavanja, robe, svega, pošto je sve uništeno, a od nadležnih... Znate kako to ide’, rekao je Sladojević.

Neki od njegovih susjeda prošli su još gore. Još su uvijek odsječeni. Ne vjeruju ni u priču kako je za njihove poplavljene domove kriva samo kiša. ‘Ne, nije sigurno nastalo samo od kiše jer i prošlu zimu kada je padala isto je napadalo puno vode, ali bilo je kao što je sada otprilike’, rekao je Tomislav Danevski.

Kažu, sumnjaju da je netko petljao po ventilima glavnih odvodnih cijevi da bi spasio svoj teren. ‘Naglo se slila voda jer sam ja pored cijevi stajao. Čuo sam kad je cijeli val proletio kroz tu cijev i probilo je svima nama na ovu stranu’, dodao je Danevski. Je li doista bilo malverzacija pokazat će istraga koja bi trebala utvrditi zbog čega je došlo do poplave tolikih razmjera.

>> Poplavili podrumi u Novskoj i Petrinji, u Istri i Gorici stanje stabilno

U Valbandonu se barem mogu nadati da će na njihovom području biti proglašena elementarna nepogoda. Stanovnici Veloga Vrha tome se gotovo i ne bi trebali nadati. Naime, za proglašenje, elementarnom nepogodom treba biti zahvaćeno najmanje 20 posto teritorija neke lokalne zajednice.

Veli Vrh, za razliku od Valbandona koji spada pod malu općinu Fažana, pripada velikoj Puli. A veliku Pulu za njih, kažu, nije briga. ‘A nije ovo prvi put. Ovo je treći put kako se ovo dešava. Ista stvar. Sad je najgore, stvarno’, rekao je Anđelko Sekić iz Velog Vrha.

Prognoza vremena za idućih nekoliko dana baš i nije obećavajuća. Vreće s pijeskom ostavili su u pripravnosti i sa strahom pogledavaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene