Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I oni će tući svoju djecu

Za 17 posto mladih batine su prihvatljiva odgojna metoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjelesno kažnjavanje djece zakonom je zabranjeno, no ono je i dalje raširen problem.

Unatoč relativno dobrom okviru Hrvatske koji definira mehanizme zaštite djece, više različitih istraživanja ukazuje na poražavajuće statističke podatke koji se tiču nasilja nad djecom, pa je tako u istraživanju provedenom prošle godine 76,5 posto mladih procijenilo da se njihovim vršnjacima dogodilo da ih je netko u obitelji udario, a 17 posto ih je navelo da će kad budu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje kao odgojnu metodu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina"

Istraživanje je provela udruga "Korak po korak" na 6000 ispitanika iz koje su u četvrtak upozorili da roditelji i djeca nisu dovoljno educirani o problemu nasilja, što pokazuje i podatak prema kojem 62 posto roditelja i 42 posto mladih nikada nisu bili na nekoj od edukacija na temu nasilja. Svega 68 posto djelatnika škola i 62 posto djelatnika vrtića izrazilo je da zna za zakonsku obvezu prijavljivanja kršenja prava djece. Nasilje u školama i vrtićima samo se ponekad prijavljuje jer djelatnici procjenjuju da sami mogu riješiti situaciju, smatraju da su posljedice prijave štetnije od posljedica nasilja, ne vjeruju u učinkovitost sustava ili se boje komplikacija sa sudom.

"Tjelesno kažnjavanje djece zakonom je zabranjeno, no ono je i dalje raširen problem, različita istraživanja pokazala su da se nasilje među djecom i nad djecom ne smanjuje", istaknula je na konferenciji za novinare u okviru organizacije prvog susreta CAP (Child Assault Prevention) pomagača, voditeljica tog programa Marina Trbus.

Oca je upoznala s 19, a onda...

CAP je program primarne prevencije zlostavljanja djece koji nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Trbus je navela je da je jedno istraživanje pokazalo da roditelji zlostavljaju mlađu djecu, odnosno da svaki treći roditelj tuče svoje dvogodišnje dijete.

"Sustav koji ima ključnu ulogu u rješavanju problema nasilja, ne prepoznaje nasilje kao temu na kojoj treba sustavno raditi", naglasila je. Za njegovo funkcioniranje, istaknula je, bitna su sredstva koja se izdvajaju za prevenciju, ranu prevenciju, ali i podršku žrtvama te tretman počinitelja. U Hrvatskoj se za obrazovanje i znanost izdvaja samo 3,6 posto BDP-a, za razliku od europskog prosjeka koji iznosi 18 posto.

"Značajan je problem među mladima u Hrvatskoj i elektroničko nasilje, a zabrinjava činjenica da 96 posto mladih ima profil na Facebooku pri čemu u prosjeku poznaju samo 30 posto onih s kojima su povezani kao prijatelji preko te društvene mreže, što ostavlja golem prostor za seksualno uznemiravanje ili podvođenje", upozorili su iz udruge Korak po Korak.

Više od 60 posto mladih navodi da roditelji nemaju nadzor nad onim što rade na internetu kao i da im ne ograničavaju vrijeme na mreži, a 44 posto njih nikad ne razgovaraju s roditeljima o tome što rade online.

U rješavanju problema elektroničkog nasilja Udruga je angažirana kroz projekt #DeleteCyberbullying koji od 2014. provodi u suradnji s Konfederacijom obiteljskih organizacija u EU (COFACE). Cilj je projekta educirati mlade, roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike o načinu sigurnog korištenja interneta i društvenih mreža.

Susret CAP pomagača održava se danas i sutra u Zagrebu uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva socijalne politike i mladih, a okuplja stručnjake aktivno uključene u CAP program, usmjeren na prevenciju zlostavljanja i osnaživanja djece u sprečavanju napada vršnjaka, nepoznatih osoba (otmice) i djeci poznatih osoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene