Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSTAJE IM VOZAČKA DOZVOLA

Počinitelji teških prometnih prekršaja još su mjesecima na cestama. Iz policije otkrivaju glavni razlog

Josip Mataija, ravnatelj Policije (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Mataija, ravnatelj Policije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Mataija, ravnatelj Policije (Foto: Dnevnik.hr) Josip Mataija, ravnatelj Policije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Željko Marušić, prometni stručnjak (Foto: Dnevnik.hr) Željko Marušić, prometni stručnjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dubravko Jagić, Sindikat Policije Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Dubravko Jagić, Sindikat Policije Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubravko Jagić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Padaju rekordi na hrvatskim cestama. Dvojac na autocesti A3 vozio je gotovo dvostruko brže od dopuštenog. Dok su oni odmah ostali bez vozačke, istražili smo što se događa s onima koji se žale na prekršajne naloge policije.

U manje od sat vremena presretači na autocesti A3 snimili su dvojicu vozača koji su vozili 242 kilometra na sat. Ostali su bez vozačke na mjesec dana i odmah platili novčanu kaznu.

Pročitajte i ovo Sin u Zagrebu ubio majku sin ubio majku Objavljeni detalji teškog ubojstva žene u Zagrebu Mjesto napada terorizam u Australiji Tinejdžer izbo muškarca kuhinjskim nožem, ustrijelila ga policija

Koja je pak vozačka sudbina još do jučer drugog čovjeka policije, pojasnio nam je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija.

"Kada vozač uredno zaprimi prekršajni nalog, on može uložiti prigovor, pa cijeli predmet ide na odluku sudu, ili može platiti tu kaznu koja je predviđena, odnosno 2/3 plaćene kazne", kaže Mataija.

Laički rečeno - do pravomoćnosti sudske odluke ostaje mu vozačka dozvola.

Josip Ćelić nije izuzetak kada govorimo o vremenu od kada počinite prometni prekršaj pa do trenutka kada će vam na adresu stići prva obavijest da ste ga počinili.

Prometni stručnjak Željko Marušić upozorava. "Tu se ne ispunjava edukativna funkcija kažnjavanja. Nema svrrhe da netko vozi još mjesecima, a radi teške prekršaje", kaže Marušić.

U policiji tvrde da su rokovi različiti, ovisno o postaji i broju počinjenih prometnih prekršaja, no rade na tome da cijeli sustav poboljšaju.

"Taj rok može biti kratak, obavijest vozaču može se uputiti u roku od nekoliko dana, ali u nekim situacijama to može biti i duže od pola godine, odnosno do godine dana", kaže Mataija.

Stručnjak Marušić zagovara kanadski sustav naplate kazni.

"A to je da je kažnjavanje izravno povezano s vlasnikom vozila i njegovom plaćom i da se to odmah izravno odbija od plaće", kaže Marušić.

Ništa bolja situacija nije ni sa zapisnicima o prometnim nesrećama. U nekim policijskim upravama na zapisnik se čeka i do dva mjeseca. U policijskom sindikatu vide brojne probleme.

"Postoji previše papirologije, inače toga u drugim državama nema, pa se radi jednostavno o tome da naši policijski službenici ne stignu napraviti ono što bi trebali napraviti zbog vrlo jednostavnog razloga, a to je jer ih nema dovoljno", napominje Dubravko Jagić iz Sindikata policije.

No ono što na pameti svakog vozača treba biti jest da ako ste snimljeni ili pak uslikani - kaznu za prometni prekršaj nećete izbjeći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene