Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na džep vozača

Istražili smo: Skuplje gorivo već od ponedjeljka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponedjeljka, kako neslužbeno doznajemo, cijene goriva opet će ići gore.

Eurosuper 95 za 12 lipa, 98 za 3 lipe, dizel 13, a loživo ulje i plavi dizel petnaestak lipa. S novim cijenama stiže i novi pravilnik za izračun. To su za sada neslužbene informacije koje smo dobili, no, vrlo izvjesne. Na sto osam dolara nafta je na londonskoj burzi imala zadnju cijenu. Naravno, sve ovisi i o tečaju dolara u ponedjeljak kada se cijena konačno formira. To će vjerojatno biti maksimalna cijena koju određuje ministarstvo gospodarstva. Ministar poručuje, neće se mnogo toga mijenjati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oglasila se i ina Na pumpi u Međimurju danima točili pogrešno gorivo: "Vozilo je usporavalo, gubilo na snazi i stalo" Slika nije dostupna UOBIČAJENI UTORAK Još jedan udarac na novčanike građana: Gorivo opet poskupjelo, pogledajte nove cijene

'O pravilima će malo toga ovisiti, više ovisi o kretanju cijena sirove nafte i naftnih derivata. Očekujemo da sve u najboljem slučaju ostane na postojećoj razini', tvrdi Đuro Popijač. Ipak, na autocestama i u pomorskim lukama gorivo će se od ponedjeljka skuplje plaćati.

Stručnjaci ističu kako je novi izračun cijena na svjetskoj razini, no, vozači su već nezadovoljni. Pojedina goriva već prelaze 10 kuna zbog čega je država nedavno smanjila trošarine.' Ja mislim da je konkurencija već danas na području distribucije naftnih derivata tolika da si nitko neće dozvoliti neuobičajeno ili nekonkurentno podizanje cijena', dodao je ministar Popijač.

>> Na autocestama i u lukama moguće skuplje gorivo

Država od poskupljenja ima itekakve koristi, zarađuje najviše. Skuplje gorivo znači više novca u proračunu. Kroz PDV tako se nadoknadi i smanjena trošarina. Ostatak odlazi na maržu trgovaca, naknadu za skladištenje nafte koja ide agenciji za obvezne zalihe, novouvedenu naknadu za biogoriva te osnovnu cijenu goriva na tržištu. A sve iz džepa vozača. U svakoj litri koju kupe podmire sve te troškove.

Čekamo ponedjeljak. Ukoliko dođe do poskupljenja država još može reagirati. Podsjećamo, nekoliko puta je to učinila. Jednom je u posljednji trenutak stopirala poskupljenje pa je INA ostala na starim cijenama, a ostale naftne kompanije imale su nove, skuplje cijene, a nedavno je i smanjila trošarine kako bi udovoljila vozačima. Dakle, još puno scenarija je u opcijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene