Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novčana nagrada

Na afričkoj svinjskoj kugi možete i zaraditi: Država uvela nove mjere, ovo trebate učiniti pronađete li uginulu svinju

Svinje na okupu (Foto: Dnevnik.hr)
Svinje na okupu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svinjac (Foto: Dnevnik.hr) Svinjac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Željko Kraljičak (Foto: Dnevnik.hr) Željko Kraljičak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Svinje na okupu (Foto: Dnevnik.hr) Svinje na okupu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Svinjetina u trgovini (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Afrička svinjska kuga pred Hrvatskim je vratima, pa država uvodi nove mjere.

Stvar je jednostavna. Svatko tko se zatekne u šumi ili prirodi i uoči uginulu divlju svinju, treba Ministarstvu poljoprivrede dojaviti lokaciju na e-mail adresu ili telefon i zatim slijedi novčana nagrada u iznosu od 100 kuna.

Novac posebno mogu očekivati i lovci i to za odstrel ženki divljih svinja, za što je Hrvatskoj sredstva odobrila Europska komisija. Ovo su neke od preventivnih mjera kojima se želi srpiječiti pojava afričke svinjske kuge, kojom je hrvatska okružena i za koju je samo pitanje kada će se pojaviti i u nas.

Pročitajte i ovo Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) pojavila se u srbiji Prijeti li Hrvatskoj opasna zaraza koja bi mogla u prah pretvoriti milijardu kuna? "Može ući i migracijom divljih životinja..."

Pročitajte i ovo Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) pojavila se u srbiji Prijeti li Hrvatskoj opasna zaraza koja bi mogla u prah pretvoriti milijardu kuna? "Može ući i migracijom divljih životinja..."

Jedna od strožih mjera je zabrana prodaje i premještanja svinja na farmama koje se u potpunosti ne drže svih propisanih sanitarnih i sigurnosnih mjera. Inspekcije su pregledale više od 60.000 gospodarstava. I zaključile da i dalje postoje oni koji se ne pridržavaju svega čega bi trebali.

Bliži se vrijeme svinjokolja, što znači da je rizik od pojave bolesti daleko veći. ''Svinjokolje će se i dalje odvijati u dvorištima i selima, ali ćemo morati primjenjivati propise o zbrinjavanju nusproizvoda, ali i da će se svinje moći stavljati u promet samo s onih gospodarstava koja imaju potvrdu da su provela sigurnosne mjere'', ističe Željko Kraljičak, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede.

Nije opasno  za ljude

Inače, bolesti kod nas još nema. No, prijavljene su sumnje na pojavu bolesti. Od početka ove godine bilo ih je ukupno četiri. Ipak, nakon što su s te četiri farme uzeti uzorci i provedena laboratorijska analiza , potvrđeno je da se ne radi o virusu afričke, ali ni klasične svinjske kuge. Treba kod ove bolesti još jednom podcrtati da ona nije opasna za ljude, ali čini ogromnu gospodarsku štetu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene