177519
177519
177519
177519
177519

Istražili smo: Kako izbjeći udar groma

  • , 24.05.2011., 20:42
  • Autor:
  • komentara

Ljetno vrijeme sa sobom donosi i kratkotrajne, no snažne oluje praćene udarima groma. Najnoviji slučaj u kojem se priroda okomila na čovjeka, stiže iz Bjelovara. Dok je koristila mobitel, djevojčicu je pogodio grom. Istražili smo, kako se ponašati u oluji i izbjeći udar.

 
 
 
 

Svake minute oluje uzrokuju oko 6.000 udara gromova! Zvuk koji para uši i snaga koja ubija, mo šanse da se usmjeri na čovjeka - vrlo su male. 'Ništavno male, 1:1 000 000 i to morate biti u velikoj oluji, u posebnim uvjetima da se to dogodi. A onda ste jako nesretna osoba ako se to dogodi, nemate sreće', kazao je fizičar Ivica Aviani.

>> VIDEO: Grom ga u nekoliko minuta dvaput udario

>> VIDEO: Grom udario u Empire State Building - tri puta zaredom!

Iako je smrtnost od udara groma od 10 do 30 posto, na godinu umre oko 1.000 ljudi. Gotovo 70 posto preživjelih ima značajne neurološke poremećaje. 'Kada grom udari pored vas, neke struje idu po 10 do 15 metara dalje i one vas mogu opržiti. Radi se o visokoj temperaturi, po nekoliko tisuća stupnjeva i to je ono što ubija', pojasnio je Aviani.

Ne koristiti mobitel tijekom oluje, ne tuširati se, ne prati rublje - samo su neki savjeti. 'Treba ostati kod kuće, ne biti na prozoru, ne držati električne uređaje da lutajuća struja iz groma ne dođe do uređaja. Ako ste na moru, bolje je izaći i negdje se skloniti jer istureni objekt je nešto što privlači grom. Ako ste ispod najvišeg stabla, nije dobro. Radije pokisnite ili idite ispod najmanjeg stabla'.

Ako osjetite da vam trnci prolaze tijelom ili vam se kosa nakostriješi, velika je vjerojatnost da će vas upravo u tom trenutku pogoditi grom. Ako pak ne možete napustiti otvoreno područje, čučnite i spustite glavu, pokrijte rukama uši kako bi zaštitili bubnjiće. Ako se pak za vrijeme grmljavinskog nevremena zateknete u automobilu, u njemu i ostanite. Automobili u potpunosti štite od udara groma.

'Automobil je kao Faradayev kavez, što znači da ste zaštićeni od elektriciteta. Grom nema nikakvog razloga udariti u objekt koji nije povezan sa zemljom jer ne može proći kroz zemlju. Njemu je cilj doći do zemlje da se isprazni', pojasnio je fizičar.

Ona stara da zvona tjeraju gromove i da ne udaraju dvaput - kriva je. U posljednjih 30 godina grom je udario u više od 300 zvonika i uzrokovao smrt stotinjak zvonara. A i udara dvaput. I to u vrlo kratkom vremenu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se