Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"TREBA BITI OPREZAN"

Dobili smo odgovore šefova HDZ-a i HNS-a, pa prosudite sami hoće li se PDV doista smanjiti

Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Slavko Linić, bivši ministar financija (Foto: Dnevnik.hr) Slavko Linić, bivši ministar financija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Porezne obveznike jako zanima koliki će PDV plaćati za godinu, dvije. Prvo je premijer obećao smanjenje, a potom mu je koalicijski partner rekao da se baš i ne slaže s tom idejom. Dobili smo odgovore od obojice, a vi prosudite sami - hoće li se PDV smanjiti i kada.

Premijer Andrej Plenković javno je obećao da će održati svoje obećanje i smanjiti PDV. No koalicijski partner sad mu oponira. 

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 Neće dirati PDV Vlada je široke ruke: Zbog ovog poteza 46 milijuna eura manje godišnje u državnoj blagajni Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Nakon potvrde premijera Zdravko Marić: "PDV ćemo smanjiti prije uvođenja poreza na nekretnine"

"Nisam isključivo za smanjenje PDV-a. Mislim da treba dobro napraviti analizu i vidjeti što je najbolje za našu državu", rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u Dnevniku Nove TV 28. siječnja

Danas iz HNS-a pojašnjenje. "Treba biti oprezan s tim. Ne isključiti, ali treba naći ozbiljne odgovore za horizontalnu mjeru smanjivanja PDV-a od jedan ili više posto", kaže Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Premijer od predizbornog obećanja ne odustaje. "Mi smo u programu Vlade i u predizbornom programu kazali da ćemo učiniti sve da se smanji opća stopa PDV-a. Dakle, to je nastavak naše politike i onoga što smo zacrtali", rekao je Plenković.

Bivši ministar financija Slavko Linić kaže da bi, kada je o PDV-u riječ, pravo rješenje bilo uvođenje dodatnih međustopa kao što predlaže Europska komisija. "Opća stopa ostati na 25, a druga međustopa i nulta stopa nešto je što će pomoći građanima i utjecati značajnije na smanjenje cijena", kaže Linić.

Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Slavko Linić, bivši ministar financija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Na koji god se Vlada model odluči, promjene najvjerojatnije neće doći u ovoj godini. "Zagovaramo stajališta da izmjena poreznog sustava bude što manje unutar godine, a poglavito ovih velikih, poglavito u tim velikim poreznim oblicima", kaže ministar financija Zdravko Marić.

Dakle, za temeljite analize i javne rasprave bit će i više nego dovoljno vremena.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene