Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uključio se i MUP

Istraga Sveučilišta u Zagrebu: Tri fakulteta državi duguju 46 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još od veljače različite državne službe pregledavaju dokumentaciju Sveučilišta, a u proces se uključio i MUP.

Uz inspekciju rada koja se već neko vrijeme intenzivno bavi provjerom honorarnih ugovora djelatnika sveučilišnih službi, u istragu u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu ovih se dana uključila i policija. Policijska uprava zagrebačka zatražila je od rektora dostavu “još nekih dokumenata”, navodno u svrhu kriminalističke obrade. Rektor na odlasku, Aleksa Bjeliš nije htio komentirati nastalu situaciju.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Napad nožem na biskupa u crkvi u Sydneyju proglašen terorizmom Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu

Pobuna sveučilišta: Zakon su pokušali donijeti u tajnosti

Rektor Bjeliš nije želio davati izjave, no kako doznaje Jutarnji list, problematičnost honorarnih ugovora dovela je Građevinski i Kineziološki fakultet te Muzičku akademiju do astronomskog poreznog duga od oko 46 milijuna kuna.

Sve su tri sastavnice Sveučilišta imale u angažmanu vanjske suradnike. Zbog promjene obračuna, dug Građevinskog fakulteta prema Poreznoj narastao je na 28 milijuna kuna, Kineziološki fakultet kreće se oko 10 milijuna, a Muzička akademija ima dugovanje od 8 milijuna kuna.

Ovih im je dana stiglo drugostupanjsko rješenje Porezne uprave. Iako oba fakulteta i Akademija razmišljaju o upravnom postupku, to ne odgađa naplatu poreznog duga.

Nova istraga počela je još u veljači. Inspekcija rada imala je zadatak prekopati kompletnu radnu dokumentaciju stotinjak djelatnika zaposlenih u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Zaposleni službenik u zgradi Rektorata na Trgu maršala Tita, uz ugovor o radu na neodređeno i mjesečna primanja od 8.100 kuna bruto, za dodatni posao koji obavlja prima i dodatni mjesečni honorar. Iznosi koje je inspektor zatekao su različiti, kao i obim poslova zbog kojih su djelatnici angažirani.

Neslužbeni navodi pokazuju da izvještaj u inspekciji rada o tome o kojem je broju honorarnih ugovora i njihovoj ukupnoj vrijednosti riječ još nije završen. Inspektor koji vodi slučaj trenutačno je na bolovanju.

Izabran novi rektor Sveučilišta u Zagrebu: Damir Boras naslijedio Aleksu Bjeliša

Rektorat je pozvao medije na press konferenciju, a u pozivu navode kako će 'predstavnici medija biti informirani o zahtjevu Policijske uprave zagrebačke za dostavom podataka od Sveučilišta'.

Dopis policije i inspektor rada nisu jedini koji su u zadnje vrijeme uštetali u Sveučilište. Financijska inspekcija započeta još 2009. po fakultetima i akademijama dobila je uvid u niz autorskih ugovora na temelju kojih su fakulteti realizirali vanjsku suradnju.

Sveučilištu je zbog tih problema ovih dana stiglo drugostupanjsko rješenje Porezne uprave, nakon žalbi dvaju fakulteta i jedne akademije na prvoprimljeno porezno rješenje vezano uz plaćanje poreza na dohodak i ostalih javnih davanja.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene