455333
455333
455333
455333
455333

"GUŽVA" NA IBLEROVOM TRGU Istječe rok za predaju potpisa potpore za Milanovićeva nasljednika

  • , 30.10.2016., 12:29
  • Autor:
  • komentara

U ponedjeljak u ponoć istječe rok za predaju potpisa potpore kandidatima za novog predsjednika SDP-a kojega stranačko članstvo bira 19. studenoga.

 
 
 
 
SDP u kampanji (Video: Dnevnik Nove TV)
SDP u kampanji (Video: Dnevnik Nove TV)

Od devet kandidata za predsjednika stranke, potpise potpore prvi su u petak predali Domagoj Hajduković i Gordana Sobol, a u nedjelju je potpise predao i Davor Bernardić.

Preostali kandidati su Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Tonino Picula, Karolina Leaković, Vesna Škulić i Dušan Polovina.

Da bi im kandidature bile pravovaljane do isteka roka moraju SDP-ovoj Središnjoj izbornoj komisiji (SIK) predati najmanje 1000 potpisa potpore. Potpise prikupljaju među članstvom od 24. rujna kada je Glavni odbor SDP-a raspisao unutarstranačke izbore.

U izbornim stožerima redom govore kako je nevažno koliko je tko skupio potpisa i tumače kako taj broj ne može jamčiti da će netko doista i dobiti izbore, no potpisi se skupljaju do samoga kraja, jer su kandidati svjesni da veći broj potpisa sugerira veću snagu kandidata i može pomoći u mobilizaciji birača.

Predsjednik SIK-a Vedran Lendić očekuje da će većina kandidata potpise predati u ponedjeljak.

Po isteku roka, SIK će utvrditi pravovaljanost kandidatura i predložiti ih Glavnom odboru, a to tijelo 5. studenoga donosi konačnu odluku tko su kandidati za nasljednika Zorana Milanovića na čelu SDP-a.

S potvrdom liste kandidata počinje službena kampanja, koja će trajati do prvog kruga izbora za predsjednika stranke, 19. studenoga.

Novog predsjednika stranke birat će se po načelu "jedan član - jedan glas". Ako u prvom krugu nitko ne dobije natpolovičnu večinu, drugi krug održat će se 26. studenoga, kada će se birati između dva najbolje plasirana kandidata u prvom krugu.

Do ponedjeljka u ponoć potpise potpore moraju predati i kandidati za ostale stranačke funkcije, a najavljeno je 98 kandidata za članove Predsjedništva stranke te 431 kandidat za člana Glavnog odbora. Kako bi te kandidature bile valjane, oni koji žele u Predsjedništvo stranke morat će skupiti 400 potpisa potpore, dok je za Glavni odbor potrebno 50 potpisa, s tim da svaki SDP-ovac može svojim potpisom podržati više kandidata.

Članove Glavnog odbora i Predsjedništva stranke birat će stranačna konvencija 3. prosinca. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se