Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđeni na gubitak

Isplati li se i u kojem obliku danas uopće štedjeti? Jedan je način najisplativiji, ali istovremeno najrizičniji...

Isplati li se štedjeti? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Isplati li se štedjeti? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Isplati li se štedjeti? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Smanjivanje državnih poticaja za stambenu štednju najnoviji je udarac za brojne štediše, a isplativost štednje i bez toga je danas jako loša. Štediše na kratak rok zapravo gube zbog razlike između kamata na štednju i inflacije.

Čarapa odavno nije oblik štednje koji građani koriste, no zbog izrazito loših kamata na štrednju puno ljudi ponovno računa kako nije ništa isplativije novac držati u banci nego kao u stara vremena u čarapi ispod madraca.

Pročitajte i ovo Ilustracija kako do novca ANKETA Jeste li za izazov 52 tjedna? Kreće se s jednim eurom... Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode

Oni koji bi ipak radije uštedjeli nego potrošili neće dobro proći. Prosječna kamata na oročenu štednju iznosi oko 0.90 posto na 60 mjeseci. Na pet tisuća kuna za godinu dana ćete zaraditi 45 kuna. Kada platite porez od 12 posto, iznos pada na 39 kuna, a još treba platiti i prirez.

Ako godišnja inflacija iznosi 1.3 posto, vaših će 5000 kuna za godinu dana zapravo vrijediti 65 kuna manje. I bez uračunatog prireza štediša je 6 kuna na gubitku. ''Kratkoročna štednja je s prinosima takva da vam je gotovo isto kao da imate novac na tekućem računu. Nema neke dobre ideje za kratki rok'', objašnjava financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Na dugi rok se već isplati štedjeti, najviše u dobrovljnim mirovinskim fondovima gdje je prinos između 4 i 6 posto, a ako godišnje uštedite 5000 kuna od države dobijete još 750. No, novac možete podići tek nakon navršene 55. godine. ''Štednja se uvijek isplati ako govorimo o štednji kao navici stavljanja novca sa strane za neku namjenu. Međutim, stanje na tržištima kapitala više nije kao prije i ne možete očekivati kamate kao prije'', ističe Peretić.

Najisplativija alternativa je ulaganje u dionice, ali i puno rizičnija. Bivši broker i dugogodišnji investitor Danijel Labaš izgubio je većinu imovine na dionicama Agrokorovih tvrtki pa više nije optimističan. ''Mali dioničari su izgubili sve u najboljim firmama u Agrokoru, tipa Jamice, Leda, Belja i tako dalje. Tako da nisam baš siguran koliko bi se u ovom času usudio predložiti potencijalnim ulagačima da ponovno ulažu u tržište kapitala'', kaže Labaš.

Štedjeli u čarapi, kasici ili u banci prosječni štediše na kratak rok još će neko vrijeme, kažu stručnjaci, biti osuđeni na gubitak vrijednosti svoje ušteđevine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene