Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kako do novca

ANKETA Jeste li za izazov 52 tjedna? Kreće se s jednim eurom...

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Izazov 52 tjedna je plan štednje koji je jednostavan i uz malo truda lako izvediv, a na kraju godine skupi se solidna svota s kojom se može štošta.

Iako se često govori o tome kako su Hrvati štedljivi jer u bankama, prema posljednjim podacima HNB-a, drže više od 35 milijarde eura ušteđevine, najviše hrvatskih građana, njih gotovo 1,7 milijuna ima štednju jedva do tisuću eura.
U vremenima rasta cijena gotovo na dnevnoj bazi mnogima je teško nešto novca staviti sa stane. Zato je osmišljen izazov 52 tjedna.

Radi se o planu štednje koji je jednostavan i uz malo truda lako izvediv, a na kraju godine skupi se solidna svota s kojom se može štošta.

Ideja je da svakog tjedna, najbolje je da odaberete jedan dan, stavite na poseban račun, kasicu-prasicu ili gdje vam je već volja, određeni iznos. Kreće se od jednog eura i svakog tjedna iznos se povećava za još jedan euro. Tako ćete prvog tjedna odvojiti jedan euro, drugog još dva, trećeg tri, desetog tjedna 10 eura pa sve do kraja godine kada ćete zadnjeg tjedna staviti sa strane 52 eura.

Pročitajte i ovo Snimka uništenja ruskog broda dronovima Napad pored Krima VIDEO Objavljena snimka snažnog ukrajinskog udarca Putinu: Brodu od 65 milijuna eura nije bilo spasa

Kada se sve zbroji ukupno biste trebali imati 1378 eura.

Izazov se može prilagoditi osobnim financijskim okolnostima i ciljevima. I bez obzira što je već 1. veljače nije kasno niti da sada ubacite u vašu kasicu-prasicu 10 eura, ali možete krenuti i od jednog.

Brojke u ovom izazovu su samo smjernice, ali možete biti kreativni s iznosom koji uštedite svaki tjedan. Ukoliko već unaprijed znate da ćete primjerice na ljeto, u vrijeme godišnjeg odmora imati veće izdatke, možete isplanirati kada ćete nadoknaditi novac koji tog mjeseca možda nećete imati za štednju. No, ključno je kao i uvijek držati se cilja. I ne posustati.

Pročitajte i ovo Ilustracija utvrđuju se okolnosti Užas u Istri! Beba od 4 mjeseca u komi s teškim ozljedama glave. I majka je u lošem stanju?

Otvaranje posebnog štednog računa i korištenje automatizirane štednje može vam pomoći da izazov postane lakši i uspješniji. Preko mobilnog bankarstva možete postaviti automatski prijenos određenog iznosa na vaš štedni račun.

Sama činjenica da imate obavezu mjesečno uštedjeti određeni iznos može vam pomoći da lakše utvrdite kako i na što sve trošite teško zarađeni novac pa možda pronađete i nove načine za uštedu.

Quiz Maker - powered by Riddle

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene