Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najezda pčela

Što učiniti kada u centru grada vidite OVO!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog duge zime i naglog i kratkog proljeća, sezona rojenja pčela ove je godine zakasnila, pa se ovih dana pčele roje i u najužim središtima hrvatskih gradova.

Ukoliko u svom gradu naiđete na roj pčela na neuobičajenom mjestu pošaljite nam fotografije na moj.report@novatv.hr. I naravno, pazite na sebe! Vatrogasci su jutros uklonili pčelinjak u Dugavama, u Zagrebu, u Čalogovicevoj ulici 1. Pčelar ih je s balkona uklonio košnicu, a popeo se u vatrogasnoj košari, javio nam je čitatelj.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

Ako opazite roj pčela, ne paničarite i ne koristite insekticide, samo nazovite 112 ili 192 i pčelarsko dežurstvo će iziči nateren, poruka je koju su putem medija odaslali iz Hrvatskog pčelarskog saveza.  Naime, zadnjih dana pčelari - volonteri iz šest zagrebačkih pčelarskih udruga, raspoređenih po  različitima dijelovima grada, svakodnevno pomažu svojim sugrađanima, hvataju rojeve pčela, te ih adekvatno zbrinjavaju. Tako su Nikola Rustan i Vladimir Jarni iz Pčelarskog društva Lipa dosad imali već 50 intervencija, doznajemo iz saveza.

>>Oprez! Ove godine rekordan broj komaraca, stršljena, krpelja...

Inače, rojenje je prirodno stanje pčela, odnosno način razmnožavanja, a u tom stanju pčele nisu nimalo agresivne i ne bodu. Inače, pčele ubadaju samo onda kada se osjete ugroženima - u svrhu obrane, a ne napada. 

Kako trebate postupiti ako opazite roj pčela na gradskom području ?

Ako vam slete na glavu ili bilo koji otkriveni dio tijela, ne treba paničariti niti mahati rukama i lupati po njima, one će se same dignuti kada se udaljite iz blizine njihovog roja. 

'Molimo građane da pčele nikako ne špricaju insekticidima, ako ih primjerice pronađu u roletama, u uglovima zgrada, svojih stanova, er su one višestruko korisne, ne samo zbog meda, nego i zbog oprašivanja. Naime, isključivo pčele su zaslužne za rast 80 posto poljoprivrednih kultura kojima se čovjek svakodnevno hrani', poručuju iz Hrvatskog pčelarskog zavoda.

A svi znamo što je Albert Einstein još davno zaključio: 'Kada bi nestalo pčela, čovječanstvo bi izumrlo u roku četiri godine!' Kako se ne bi ostvarilo Einsteinovo predviđanje, iz Hrvatskog pčelarskog saveza mole da ukoliko primjetite roj pčela, ne intervenirate sami, već odmah nazovete službe 112 ili 192 i dežurna pčelarska ekipa će vrlo brzo reagirati! Ista je procedura i za stršljene ili ose. Samo smireno...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene