Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena nova škola

Haiku s kamena od ove se jeseni pjeva i u Zagrebu: Interes za učenjem premašio sva očekivanja

Aktualno Galerija Škola gange - 1 Škola gange - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Škola gange - 2 Škola gange - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Škola gange - 3 Škola gange - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Škola gange - 4 Škola gange - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Škola gange - 5 Galerija 1/5 >>
Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je školu gange. Ganga je zaštićena nematerijalne baštine Republike Hrvatske koja se od ove jeseni pjeva i u Zagrebu. Interes za učenjem premašio je sva očekivanja.

Ganga, haiku s kamena, često se naziva kraljicom glazbene baštine dalmatinske zagore i zapadne Hercegovine.

"Ganga je bila glasnik naroda, ganga je onaj oblik koji s čovjekom obitava od njegova začeća, rođenja pa do smrti", objasnio je etnomuzikolog Jure Miloš, voditelj škole gange.

Pročitajte i ovo Terenac ministra Marija Banožića s mjesta nesreće - 3 Poginuo otac dvoje djece Simulacija nesreće koju je skrivio Banožić: Pretjecao kamion i frontalno se sudario s kombijem

Od ove jeseni možete je pjevati i u Zagrebu. Purger Kristijan Sedak, zaljubivši se u svoju ženu Hercegovku, se zaljubio i u gangu te je s udrugom "Kralj Tomislav" organizirao školu pjevanja.

"Ja sam se zaljubio u Marijanu pa zatim u Hercegovinu pa zatim gangu. Vidio sam kolika je ljubav ljudi druge generacije iz Imotskog ili iz Hercegovine koja živi u Zagrebu pa sam onda vidio i koliko je neznanje pa sam odlučio napraviti transfer znanja", rekao je Sedak.

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Skrivio smrt muškarca Kolika kazna prijeti bivšem ministru? Banožić bi zbog prometne nesreće mogao dugo ležati u zatvoru

Polaznici su mahom druga generacija Imoćana ili Hercegovaca u Zagrebu, a ima i Talijana.

"Ja sam Talijan iz Imotskog. Tata je Talijan, a mama iz Runovića. Djeda Marijan pokojni i baka Matija su stalno gangali pa mi je ostalo u srcu", ispričao je Igor Cerutti reporterki Dnevnika Nove TV Slavici Parlov Horvat.

Više o školi gange možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene