270474
270474
270474
270474
270474

Institutu za nestale osobe BiH predani posmrtni ostatci šest žrtava

  • , 14.01.2013., 19:54
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo branitelja RH na graničnome prijelazu Slavonskome Brodu predalo je danas posmrtne ostatke šest žrtava rata - državljana BiH Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Žrtve su ubijene u ratu od 1992. do 1994. godine, a ekshumirane su iz grobnica u Erdutu u Osječko-baranjskoj županiji i Krnjaku u Karlovačkoj županiji te jedna na predjelu Kupreških vrata u Bosni i Hercegovini.

Posmrtne ostatke predao je pomoćnik ministra, načelnik Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić, a preuzeo ih je obnašatelj dužnosti predsjedatelja kolegija Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović. Grujić je rekao kako je predaja posmrtnih ostataka osoba za koje je utvrđeno da su državljani BiH dokaz da Hrvatska traga za svim nestalim osobama bez obzira na njihovu nacionalnost ili državljanstvo te da sa susjednim državama ima dobru suradnju.

"Da nije bilo te suradnje, ovih šest osoba koje su pronađene u masovnim grobnicama nikad ne bi bile identificirane i nikad njihove obitelji ne bi o njima ništa doznale", dodao je. "U ovom trenutku još nemamo podatke o tome tko je ubio ove žrtve. Zasad samo znamo da su to pripadnici srpskih paravojnih postrojba. Ti ljudi su dovedeni s teritorija BiH i ubijeni u Hrvatskoj", istaknuo je Grujić.

Amor Mašović rekao je da su od šest žrtava dvije ubile Arkanove postrojbe. Žrtve su uhićene u Zvorniku (BiH) u svibnju 1992., odvedene u Erdut i ondje ubijene i bačene u masovnu grobnicu iz koje su već prije nama neka tijela predana, rekao je Mašović, dodajući da je među žrtvama bio jedan maloljetnik.

Ostala trojica bili su pripadnici Armije BiH, također mlade osobe koje su nestale na području Velike Kladuše u studenome 1994. Pronađeni su u blizini Krnjaka kod Karlovca. Teško je pretpostaviti kako su ondje dospjeli, rekao je Mašović ustvrdivši da su ih najvjerojatnije ubile paravojne postrojbe Fikreta Abdića. Istraga će pokazati jesu li ubijeni na teritoriju BiH pa odvezeni u RH, ili su živi odvedeni i ondje ubijeni.

Šesta osoba nestala je 1993. na području Kupreških vrata, rekao je Amor Mašović, dodajući kako su njegovi posmrtni ostatci u Hrvatsku dospjeli nakon iskapanja u BiH dok se ondje još nije radila identifikacija posmrtnih ostataka. BiH trenutačno traga za oko 8000 osoba, dosad je ekshumirano 23.000 žrtava, od kojih je identificirano oko 20.000. Po Mašovićevim riječima, identifikaciju najviše otežava što je dio žrtava jedanput ili više puta prebacivan bagerima u druge masovne grobnice.

Kako je rekao, ima žrtava čiji su kosturi spojeni, a pronađeni su u pet grobnica međusobno udaljenih i više od trideset kilometara. Oba predstavnika dviju država ističu da je identifikaciji žrtava pridonijela dobra suradnja institucija dviju država u projektu Međunarodne komisije za nestale osobe. Grujić je podsjetio da Hrvatska još traga za 1714 nestalih osoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se