Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mihaela Berak

Pet mjeseci kasnije: Inicijativa traži ostavke zbog 'šutnje' u slučaju ubojstva osječke studentice

Okupljanje inicijative
Okupljanje inicijative Foto: Davor Javorovic/Pixsell
Inicijativa "Kava za ženska prava" pet mjeseci nakon smrti studentice Miahele Berak prozvala ministra Božinovića i ostale.

Predstavnici građanske inicijative "Kava za ženska prava" u subotu su ponovno zatražili ostavke ministra Davora Božinovića i načelnika osječko-baranjske policije Ladislava Becea zbog "šutnje" u slučaju ubojstva studentice Mihaele Berak.

Sudionici skupa održanog na platou Željezničkog kolodvora nasuprot zgrade Policijske uprave upozorili su da nitko iz vlasti ni predstavnika građana nije izrazio žaljenje u pet mjeseci koliko je prošlo od ubojstva koje je počinio policajac Marko Smažil službenim oružjem.

Baš nitko, ni ministar unutarnjih poslova ni načelnik niti župan i gradonačelnik, nije izrazio žaljenje niti je rekao da će izviditi što se doista dogodilo i koje greške u sustavu su napravljene, poručila je jedna od organizatorica skupa i članica Udruge Adela Maja Celing Celić.

Za ubojstvo 21-godišnjakinje 20. rujna tužiteljstvo tereti policajca. Osječka policija tada ga je kazneno prijavila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, no ubrzo nakon toga, državno odvjetništvo osumnjičilo ga je za ubojstvo.

Danima nakon što je odvjetništvo promijenilo kvalifikaciju kaznenog djela načelnik Ladislav Bece ustvrdio je da je Smažil studenticu ubio slučajno jer je nestručno rukovao vatrenim oružjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija istražuje Krvavi petak u Beču: U stanu ubijene majka i kći (13), u bordelu pronađene tri mrtve žene

Inicijativa je od Davora Božinovića zatražila da odgovori zbog čega nije provedena interna istraga o tome da je nakon svih edukacija o baratanju oružjem, a koje je prošao i Smažil došlo do "opaljenja".

Pitaju također zbog čega kao čelni čovjek policije nije izrazio žaljenje zbog onoga što je učinio policajac službenim oružjem te zašto nije osudio način komunikacije načelnika Becea.

Na skupu je prikazana video projekcija kojom su organizatori podsjetili na izjave načelnika na sjednici Gradskog vijeća u Osijeku, tjedan nakon ubojstva.

Pročitajte i ovo Bijesni francuski poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam - 4 Intervenirala policija VIDEO Bijesni poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam: Traže ostavku Macrona i bolje uvjete

Celing Celić je rekla da ni ministar obrane Ivan Anušić nije imao ništa shodno za reći po pitanju ubojstva dok je bio župan.

Skupu je nazočila i obitelj ubijene djevojke a okončan je mirno nakon sat vremena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene