Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisi za referendum

Zapaljen ruksak na štandu 'U ime obitelj', volonterka ozlijeđena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prikupljanje potpisa za referendum o braku traje tek nekoliko dana, a Udruga koja ga inicira već dobiva brojne prijetnje. Kidaju im plakate, napadnuta je jedna studentica, a posljednje je i zapaljenje štanda.

Udruga 'U ime obitelji' dobiva brojne prijetnje, kidaju im postere, vrijeđaju volontere, zabilježeno je zalijetaje biciklom u štand, trganje listića...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritizirali vladajuće 'U ime obitelji': 'Referendumska odluka građana je obvezujuća! Slika nije dostupna Traže referendum 'U ime obitelji': Prije četiri mjeseca smo predali potpise, a vlast ne reagira!

Tijekom tri dana, od kad je počelo potpisivanje peticije za referendum, volonteri Građanske inicijative 'U ime obitelji' na više su lokacija bili izloženi napadima, vrijeđanjima i trganjima plakata koji su prijavljeni policiji i za koje se očekuje izvješće policijskih postaja. Ruksak na štandu inicijative 'U ime obitelji' na Cvjetnom trgu u centru Zagreba buknuo je u plamen, a tko ili što je uzrok požara policija još utvrđuje, rekli su u PU zagrebačkoj za Dnevnik.hr. Pri tom je jedna volonterka zadobila lakše ozlijede i pomoć joj je pružena u Klinici za traumatologiju.

Ovo je tek jedan u nizu incidenata koji su se dogodili prilikom prikupljanja potpisa za referendum na kojem bi se građani izjasnili žele li da se u Ustav unese da je brak zajednica muškarca i žene čime bi se zakonom spriječilo ozakonjenje homoseksualnih brakova.

>> Igor Štimac podržao akciju Građanske inicijative 'U ime obitelji'

Policija je također zaprimila prijavu Inicijative o trganju listića na kojim su bili potpisi. Nepoznata muška osoba na Trgu 101. brigade u Španskom, prišla je štandu na kojem su volonterke prikupljale potpise te je podrapala nekoliko listića.

'Prema izjavama građana jučer je oko 17 sati, nekoliko sati nakon što je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac potpisao zahtjev za raspisivanje referenduma o braku, bačen zapaljiv materijal pod stol na potpisnom mjestu na Cvjetnom trgu u Zagrebu prilikom čega je lakše ozlijeđena jedna volonterka.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva muškarac je napao studentice koje su tamo volontirale, vrijeđao ih te trgao plakate. Građanska inicijativa 'U ime obitelji' podnijela je kaznenu prijavu zbog napada i širenja mržnje na nekoliko internetskih stranica. Na više mjesta izjašnjavanja građana napadači su potrgali ispunjene potpisne knjige', stoji u priopćenju Udruge.

'Prijetnji ima i na internetu'

'Zabrinjavajuća je pojava da agresivni pojedinci sprječavaju građane Republike Hrvatske da se izjasne žele li da se raspiše referendum kojim će u Ustav RH biti unesena odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca', zaključuje Gazivoda.

'Jučer poslijepodne na zagrebačkom Cvjetnom trgu netko je na naš štand bacio zapaljivi predmet od čega su se zapalili papiri. Kako je volonterka pokušala ugasiti vatru zadobila je lakše opekline, a na mjesto događaja stigla je i policija. Prijetnji ima i na internetskim stranicama. Upućuju se pozivi da se naše volonterke zalije vodom, bojom, čak i kiselinom, da im se trgaju majice. To je nedopustivo. Sve ovakve govore mržnje prijavit ćemo policiji', rekla je predstavnica Udruge Željka Markić za Večernji list.

Podsjetimo, prikupljanje potpisa počelo je 12. svibnja, a već prvi dan za referendum se izjasnilo 131.000 građana

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene