Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o cijenama idući tjedan

INA ne plaća naknadu za gradnju cesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
INA je državi dužna stotine milijuna kuna. Ne plaća trošarine, ali ni naknade za gradnju cesta.

Premijerka Jadranka Kosor prijeti kako je rok za podmirenje dugova do proračuna za 2010. godinu. S druge strane, dok svugdje u svijetu cijene goriva padaju, u Hrvatskoj rastu.
 

Pročitajte i ovo Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine pri HGK Ivica Katavić iz HGK Hoće li niži PDV na hranu dovesti do pada cijena? ''Nitko se ne želi igrati s kaznom koju bi im dali kupci''

Inin prijedlog uglavnom prihvatljiv

Inin prijedlog da u Hrvatskoj budu različite cijene goriva još uvijek nije dobio zeleno svjetlo. Čeka se ponedjeljak, a jedan od problema koji pod hitno treba riješiti je onaj s Inom. Takozvani socijalni model određivanja cijena goriva za Vladu je dobrim dijelom prihvatljiv. A hoće li biti i prihvaćene različite cijene goriva u različitim dijelovima Hrvatske, znat će se idući tjedan. 'Ja sam tražila da se naprave usporedbe s drugim zemljama Europske unije da vidimo kako je to regulirano. Nama se čini osobito prihvatljiv prijedlog vezan za plavi dizel i za realizaciju tog cijelog projekta znat će se već u ponedjeljak do kraja dana kad ćemo ga iz analizirati', rekla je Kosor.

>> 'Nismo tolerirali dugovanja Ine, to treba riješiti do proračuna za 2010.'

Nema milosti

Inin prijedlog Vladi je dobrim dijelom prihvatljiv, no još se rade usporedbe s praksom u EU S druge strane treba naplatiti i dvije milijarde Inina duga prema državi. Osim što ne uplaćuju novac od trošarina navodno ne plaćaju redovito ni naknade za ceste i autoceste od kojih bi se u državnu blagajnu trebalo sliti više od četiri milijarde kuna na godinu. Prema brojnim poreznim obveznicima nema milosti, no prema Ini tolerancije očito ima. 'Nije se toleriralo, ministarstvo financija poduzimalo je neke akcije, a poduzimamo i sada. Moje osobno mišljenje jest da taj problem dugovanja moramo riješiti prije proračuna za 2010 godinu', kaže Kosor.

Dobivali plaću, a bili u mirovini

Ne duguje samo Ina. Još je mnoštvo dužnika u vlasništvu države. Nisu problem samo neplaćeni računi nego i afere. Pa tako svaki dan ispliva novo sporno ime na platnoj listi HEP-a. Toleriralo se, čini se, svašta. Neki uopće nisu dolazili na posao, neki nisu imali potrebnu stručnu spremu, a neki su čak bili i u mirovini, no bez obzira na sve - plaću su dobivali. 'Ja sam tražila da se obave analize osobito oko poslovanja i na temelju toga ćemo vrlo brzo donijeti odluke', rekla je Kosor. Odluke, nadaju se mnogi, koje će očistiti javne tvrtke.

Što mislite o novom prijedlogu INE?

  • Oduševljen sam
  • U redu mi je
  • Nadam se da neće zaživjeti!
  • Očajno!
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene