Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj gospodarstva u Imotskom

Traže pet plaća i otpremnine: Imoćanima izgleda preostaje samo put u Njemačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imotska vinarija Imota, posljednja državna tvrtka u cijeloj Imotskoj krajini, otišla je u stečaj i to je praktički kraj imotskog gospodarstva.

Preostalih 75 radnika i jutros se okupilo u vinariji u nadi da će im sindikat pomoći u isplati pet neisplaćenih plaća i otpremnina.

Ali dolazak sindikata i do sada je značilo da je tvrtka korak pred konačnim zatvaranjem. S propašću Imote bez posla ostaje i 1000 imotskih vinara kooperanata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nekada ponos, sad u stečaju Većini radnika Imote podijeljeni otkazi Slika nije dostupna Zbog stečaja Imote Očajni su: "Možemo uzet motornu pilu i sve popilat"

Ogorčeni radnici govore kako im političari dolaze samo kad trebaju glasove, obećaju, a onda odu i od toga ništa. Neki su se već prijavili u pučku kuhinju, a nekima pomaže obitelj.

"Moj sin radi u vojsci i desetog je dobio plaću i nakupovao nama. On sad u vojsci spava jer nema s čim doći doma, plaća kredit, mi nemamo od čega živjeti", kazala je Karmela Kukulj.

"Država Hrvatska se digla da treba radnicima Konzuma isplatiti plaće. A nas nema nigdje, a mi smo državni" Agrokoru se isplaćuju plaće, a nama ništa", kaže Senka Kasalo, jedna od radnica Imote.

Predstečajna nagodba iz 2014. nije dobro prošla iako je država oprostila mnoge dugove. 

Ako je ovo kraj Imote, a mnogi misle da jest, onda je ovo i kraj imotskog gospodarstva. Na ovaj način uništeno je desetak jakih imotskih tvrtki. Imoćanima izgleda preostaje samo put u Njemačku.

S propašću Imote bez posla ostaju i njihovi kooperanati vinari. 

Novi strateški partner im je jedina nada. U stečaju će ga tražiti. Radnici prozivaju za nesposobnost svoju upravu koja im je stigla devedesetih.

Donedavni direktor kaže napravili su što su mogli. Tražili su ulagača više od 20 godina. I nisu ga našli.

Administrativni ping-pong

Andrija Jarak, reporter Nove TV, kaže da su radnici Imote u posljednjih 20 godina 80 posto svojih plaća dobili preko sindikalnog računa jer je račun tvrtke gotovo cijelo to vrijeme bio u blokadi. 

"Postavili smo pitanje nadležnim institucijama kako je moguće da radnici državne tvrtke pet mjeseci ne primaju plaću, no doživjeli smo klasični administrativni ping-pong, dakle prebacivanje odgovornosti. U Ministarstvu rada nam nisu stigli odgovoriti. Obratili smo se i Poreznoj upravi, a oni kažu da bi upravo Ministarstvo rada kroz svoju inspekciju trebalo nadzirati sustav isplaćivanja plaća u državnim tvrtkama", kaže Jarak.

Dodaje da je u slučaju Imote stvar prilično jasna, Ministarstvo financija najveći je vjerovnik i imaju priliku da kroz stečajni plan ponude nekome da nastavi proizvodnju i tako spase egzistenciju radnika i više od tisuću kooperanata.

"No, s obzirom na sve što se događalo u zadnjih 20 godina ne treba biti previše optimističan da će država nešto poduzeti", zaključuje Jarak.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene