Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekada ponos, sad u stečaju

Većini radnika Imote podijeljeni otkazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji ponos imotskog gospodarstva tvrtka Imota sada je u stečaju, većini radnika podijeljeni su otkazi. Dio je to negativnog trenda gašenja pogona koji su vidljivi u Imotskoj krajini posljednjih godina.

I dok se tvrtka Imota gasi, istodobno država muku muči s pronalaskom radnika koji bi radili u sezoni. Planiraju uvoz i do dvije tisuće radnika. Inače, u Hrvatskoj je trenutačno 171.100 nezaposlenih.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni"

Nekadašnja je perjanica imotskog gospodarstva na koljenima, u stečaju. Većini radnika podijeljeni su otkazi. Brojni kooperanti još čekaju svoja potraživanja.

I poznata mlinica Perinuša nekad je bila minitvornica. ''Mlin miruje, nije to unosan posao što je nekad bio", rekao je mlinar Zdravko Gadžo.

Zdravko je gledao i propast vinarije zadnjih desetljeća. Manji dio grožđa nekada je davao Imoti.

Ministar rada posjetio je danas Imotski i pohvalio se da je njegova obitelj porijeklom iz Imotskog, ali u Imotu nije navratio. Evo što je odgovorio na naš upit što će biti s radnicima koji su dobili otkaz: ''Radit će se na rješavanju te situacije. Svakako mogu reći da u najgorem slučaju stečaja država garantira tri minimalne plaće preko Agencije za zaduživanje radničkih tražbina, ali će se probati svakako potražiti rješenje prije nego što do toga dođe'', kazao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene