Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Trebate pregled liječnika na koji se u bolnici čeka mjesecima? Možete se naručiti kod privatnika s uputnicom, no postoji kvaka

Ilustracija - 3
Ilustracija - 3 Foto: Getty Images
Liste čekanja na preglede kod liječnika i dalje su duge u bolnicama, na neke preglede čeka se godinu dana. Dio pacijenata odustane i plati pregled privatnom liječniku ne znajući da ga može obaviti i besplatno. Provjerili smo koji privatnici i privatne poliklinike imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, ali dobro je znati i da je broj besplatnih pregleda - ograničen.

Liste čekanja na prvi ili kontrolni pregled, dijagnostiku ili pojedini zahvat i dalje su duge. Na pojedine usluge u zdravstvenom sustavu čeka se i više od godinu dana.

Pročitajte i ovo Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?" Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! U inozemstvu ste i trebate hitnu medicinsku pomoć? HZZO će vam vratiti novac za liječenje, ali samo ako ste ispunili ove uvjete

Najduže se čeka u bolnicama prve kategorije - KB-u Dubravi, KB-u Merkur te KBC-ovima Osijek, Rijeka, Sestre milosrdnice, Split i Zagreb.

Dio pacijenata odustaje od čekanja i odlučuje se platiti pregled u privatnim ambulantama ne znajući da na njega može otići besplatno, s uputnicom svojeg liječnika obiteljske medicine.

Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 (Foto: Getty Images)

Pritom treba znati da je ograničen broj ugovorenih postupaka u pojedinim privatnim klinikama i ambulantama za određene dijagnostičko-terapijske postupke, pa se raspoloživi termini za tekuću godinu vrlo brzo popune.

Provjerite na web-stranicama HZZO-a

Iz HZZO-a poručuju da je na njihovim stranicama objavljena tablica svih ugovorenih sadržaja u izvanbolničkoj specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U tablicu su uvršteno koje su to sve ugovorene privatne poliklinike, u kojim djelatnostima i za koju dijagnostiku. Napominju kako su na stranicama objavljeni i ugovoreni sadržaji zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Također, objavljena je i tražilica postupaka pomoću koje osigurane osobe mogu pronaći u kojim se zdravstvenim ustanovama može obaviti određeni postupak.  

Ilustracija - 3 Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene