Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smeće bacaju u more

Imaju skupe jahte, a nemaju za plaćanje veza!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekrasna slika naših turističkih mjesta s desecima brodica usidrenih pred lukama očarava samo na prvi pogled. Sve brodice, pa i najskuplje jahte usidrene su ispred luka kako bi izbjegli plaćanje vezova.

Usidreni su izvan luke da ne plaćaju vezove, 20-tak kuna na dan po metru broda, a tek se može pretpostaviti gdje bacaju smeće. ‘U more, ako ne more, odnose ga na plažu I tamo ga ostavljaju’, uvjeren je Ante Nižić iz Lučke uprave. Tu su brodovi sa svim zastavama svijeta. Riječi lučkih upravitelja posada neće potvrditi. ‘Moje smeće je u mom spremniku na mom brodu’, kaže Stefan iz Austrije.

Pročitajte i ovo Motorna jahta potonula na vezu u Marini - 1 Nikad dosta opreza FOTO Nove nesreće na Jadranu: Potonula jahta na vezu kod Trogira, zamalo i jedrilica u kornatskom arhipelagu Poziv: Kaići u raljama birokracije - 5 Poziv Domagoja Mikića Kaići zapeli u raljama birokracije, diže se pobuna na Jadranu: ''Priča je ista duž cijele obale. Uništava se jedan mali biznis''

Primoštenski načelnik izdao je koncesijsko odobrenje općinskom komunalnom poduzeću da strancima naplaćuje vanjsko sidrenje, zauzvrat ih opskrbljuje strujom i vodom, te odvozi smeće. Bilo je tako 7 godina, ali bez zelenog svjetla resornog ministarstva. Iako svjestan divlje naplate, primoštenski načelnik žali za novcem koje je Primošten izgubio. ‘Suma sumarum, ako uzmemo u obzir administrativnu odluku iz Zagreba, Primošten će izgubiti 2 milijuna kuna’, rekao je načelnik Stipe Petrina.

Što se nautičara tiče, nekima zaista nije do švercanja na otvorenom moru. ‘Struja, voda, to je sve što trebamo. A smeće nam odvoze’, rekao je Lucas iz Belgije.

A neki nam se smješkaju s 50 metra udaljenosti. Ništa ne plaćaju, a priča se, jako zagađuju more. Pet godina divlje naplate u Primoštenu, osudilo je dakako državno odvjetništvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene