Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici izvan kontrole

Imaju pravo na stan, a za nedolazak na posao sankcija nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država troši znatna sredstva za smještaj ministara i saborskih zastupnika s prebivalištem izvan Zagreba. Imaju pravo na stan i režije, no obveza im nije čak niti pojaviti se na radnom mjestu.

Više od pola saborskih zastupnika dolazi iz drugih dijelova Hrvatske. Tijekom boravka u Zagrebu imaju pravo na stan. 87 zastupnika živi u unajmljenom stanu njih 5 je u stanu kojem je vlasnik država.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Glasanje u Saboru - 14 peglale se kartice Objavljeni troškovi zastupnika - stanovi, putovanja, automobili: Pogledajte koji su najviše potrošili

'[Živim] u jednom stanu, ako se to može nazvati stanom, 12 kvadrata, s malim WC-om i jednom sobom. Sabor je ponudio stanove vjerojatno koje su imali na spisku', kaže zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković.

>> Kreće kontrola dolazaka zastupnika na sjednice, od sankcija opet ništa

Zastupnici si mogu i sami tražiti stanove. Iz proračuna se zastupnicima stan plaća do 2.500 kuna. Uz predočene račune do 500 kuna plate im se i režije.

Ima onih koji žive u skupljim stanovima. 'Nadoknadu za 3.700 kuna plaćam osobno iz svoje plaće. Ja plaćam režije pa me to u kunama dođe oko 5.000 kuna', rekao je nezavisni zastupnik Ivan Grubišić.

Iako je plaćeno stanovanje samo jedna od privilegija, zastupnici je ostvaruju dolazili ili ne na sjednice. Natjerati ih se ne može, osim javnom objavom onih koji zastupnički posao ne shvaćaju ozbiljno. 'Svatko ima svoju vezu i svoje kriterije i promišlja kako biti zastupnik. To je važnije od sankcija. Nećemo u društvu sve riješiti sankcijama', kaže predsjednik Sabora Josip Leko.

S ministrima je slika drugačija. Na posao dolaze, a njih osam nije iz Zagreba. Tri žive u državnom stanu, a pet u unajmljenim stanovima. Država u zagrebu ima 72 stana, a njima se po povlaštenim cijenama koriste dužnosnici iz ministarstava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene