Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Ima li lijeka za za ovo ludo vrijeme?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učestale vremenske promjene i velike razlike u temperaturama tijekom samo jednog dana loše utječu na zdravlje.

Sve je veći broj ljudi kojima nagla zahladnjenja pa nagla zatopljenja uzrokuju ozbiljne probleme. Istražili smo kako se nositi s time i ima li uopće lijeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija pogoršanje vremena Stiže velika promjena vremena: Izdana su upozorenja, moguća tuča Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena

>> Zime su sve oštrije zbog globalnog zatopljenja

Red snijega, red sunca; skakanje žive iz debelog minusa u plus, Mati Radošu donosi samo probleme. 'Počnu dan ranije bolovi prije nego će se promijeniti vrijeme. Onda imam žiganje u ramenima od reumatske bolesti i kičme', rekao nam je Mato. Zbog reume i srčanih problema, izmjena godišnjih doba u jednom danu, donosi i druge nevolje.

'Najčešće su to glavobolje, kostobolje, promjene raspoloženja. To su najčešći simptomi zbog kojeg dolaze. Najviše zahvaćaju pacijente starije životne dobi, kroničare, sa kroničnim bolestima', pojašnjava doktorica Amira Kočo, specijalistica medicine rada. Kronični bolesnici poput Mate koji se već 15 godina bori s prevrtljivim vremenom, žale se i na otežano disanje, visoki tlak, bolove starih ožiljaka.

Ipak bijeli Božić

'Dolazi do promjene normalnog fiziološkog stanja, do burnijih promjena. Razlog zbog kojeg pacijent najčešće dolazi je strah i panika koji se nakaleme na te promjene. Obično ne zahtijevaju intervenciju liječnika, osim ako se ne dogodi ozbiljan incident u obliku srčanog udara, moždanog udara', ističe doktorica Kočo. Od novog srčanog udara i bolova, Mato se čuva redovitim uzimanjem propisane terapije.

Potrebno je u organizam unositi najmanje dvije litre tekućine, a prehranu temeljiti na voću i povrću. Izbjegavati veći napor i stres te pronaći vremena za opuštanje i odmor. Dobar san zaokružuje borbu protiv proljetnih temperatura u prosincu. 'Nažalost, sve do Božića ugođaj neće biti nimalo zimski. Bit će iznadprosječno toplo, između 5 i 10 stupnjeva, na Jadranu i do 17. Uglavnom oblačno, malo kiše', otkrila je meteorologinja Ana Bago. No do prave zime nećemo dugo čekati. Nestanak južine očekuje se već za Božić koji će ove godine ipak biti bijeli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene