Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašne tragedije

Ilegalno oružje prijeti: Poginulo 13 djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Babina Greda šokirana je strašnom tragedijom. Dječak je na tavanu pronašao očevu pušku i ubio svog desetogodišnjeg prijatelja koji je bio u dvorištu. Tijekom očevida, policija je pronašla cijeli arsenal ilegalnog oružja koje je djeci očito bilo nadohvat ruke.

Zakon ne kažnjava one koji ilegalno oružje predaju policiji, ali ni to izgleda nije dovoljno. Mnogi ga i dalje ilegalno drže djeci nadohvat ruke. Ovo je 13. dijete u posljednje dvije godine koje je ubijeno ilegalnim oružjem. Na broju 71 jutros su bila zatvorena vrata. Da je sinoć očevom puškom dječak usmrtio desetogodišnjeg prijatelja, ništa ne govori.

Umjesto smijeha, na nastavu s tugom na licu. 'U šoku su nam djeca, kolege, učitelji. Pokušavamo funkcionirati normalno, ali ne ide', rekao je Damir Gugić, ravnatelj škole. Da dječake oružje privlači, kažu stručnjaci, nimalo ne čudi. 'To je u prvom planu želja za potvrdom muškosti, za dokazivanjem, da se bude snažniji', rekao je dr. Nikola Mandić, psihijatar.

>> Babina Greda: 11-godišnjak u igri upucao prijatelja

Osim puške čiji je hitac ubio dječaka, policija je na tavanu pronašla hrpu ilegalnog oružja i streljiva. 'Slijede kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu zbog djela prouzročene smrti iz nehaja i za nedozvoljeno posjedovanje oružja', rekao je Krunoslav Žgela, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Sankcija nema za one koji ilegalno oružje policiji predaju sami. Kad je čuvanje oružja s dozvolom u pitanju, zakon je vrlo jasan. Oružje i streljivo moraju biti odvojeni, spremljeni u metalni ormar otporan na vatru.

'Svaki taj ormar je u biti prenosiv, ima 40 - 50 kila, ali on se mora učvrstiti i na zid i u pod. Mora imati tri posebne brave. Gore, dolje i sa strane', rekao je Milan Turkalj, vlasnik trgovine oružjem. Ili se oružje oduzima. U protekle dvije godine, 391 dijete je ozlijeđeno, a 13 djece je ubijeno vatrenim oružjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene