Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se...

I unutrašnjost zatrpana snijegom, temperature debelo 'u minusu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Lici, središnjoj i istočnoj Hrvatskoj napadalo je i do 20 centimetara novog snijega. Na Jadranu, osobito podno Velebita, udari bure dosežu brzinu i do 180 km/h.

Ukoliko ste snimili zimske trenutke koji su na vas ostavili poseban dojam, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu, a mi ćemo najbolje objaviti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenske neprilike Hrvatska se probudila u debelim minusima: Upaljen meteoalarm, pogledajte kada stiže zatopljenje Vožnja po snijegu Sigurnost na prvom mjestu Policija poslala upozorenje zbog uvjeta na cestama: "Povećana je opasnost prometnih nesreća"

U 7 sati najhladniji grad bile su Delnice s 14 stupnjeva Celzijevih ispod ništice. U Gospiću je izmjereno -13, a u Otočcu -12 stupnjeva Celzijevih. Nova Gradiška, Lipik, Daruvar, Ogulin i Slavonski Brod imali su -11, Varaždin, Zagreb, Sisak, Karlovac, Krapina Čakovec i Bjelovar imali su -10.

U Senju je bilo čak 8 stupnjeva ispod ništice, u Šibeniku -4, u Puli -3. U Splitu je bio samo 0 stupnjeva Celzijevih, u Dubrovniku 4.

U unutrašnjosti Hrvatske oblačno je sa snijegom, a snijega nošenog burom bit će i na sjevernom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Poslijepodne u sjevernim predjelima očekuje se prestanak oborina, a prema kraju dana i djelomično razvedravanje. Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te većinom bez oborina.

Puhat će povremeno umjeren, u sjeverozapadnim i gorskim predjelima i jak sjeveroistočnjak, na Jadranu jaka i olujna, a osobito na sjevernom dijelu na udare i orkanska bura.

Najviša dnevna temperatura biti će od -11 do -6 stupnjeva Celzijevih. Na Jadranu od -2 do 3, a na jugu i otocima od 2 do 7 stupnjeva Celzijevih.

Više od 2.000 stanovnika s istočnog dijela Brača neko je vrijeme bilo bez struje. U HEP-u doznajemo da su Pučišća sinoć oko 22 sata dobila struju, a onda i Selca i Povlja. Struja je osigurana alternativnim putem pa iz HEP-a mole građane da racionalno koriste električnu energiju da ne bi došlo do preopterećenja.
Zaposlenici iz Elektrodalmacije, kažu u HEP-u, rade na otklanjanju kvar n a dalekovodu no velike im probleme stvara snažna bura.

Iz Autobusnog kolodvora Zagreb javljaju da su otkazane autobusne linije prema Imotskom, Mostaru, Rabu i Pagu. Neke su linije prema Splitu i daljnjem jugu otkazane. S obzirom da se situacija mijenja iz sata u sat iz AK Zagreb savjetuju građane da ih nazovu i provjere vozni red. Također, iz Dalmacije prema Zagrebu autobusi kasne oko sat vremene, iz Dubrovnika čak sat i pol. Iz Kvarnera oko pola sata.

Iz Autobusnog kolodvora Split javljaju da su otkazani autobusi prema Vrgorcu, a poteškoće su na linijama prema Imotskom i Zagrebu. Za sada su otkazane i sve autobusne linije prema Njemačkoj. I oni savjetuju putnike da prije polaska provjere sve informacije.

Hrvatske željeznice priopćile su da su zabilježena kašnjenja i poremećaji na svim prugama. Vlakovi prema Dalmaciji i iz Dalmacije kasne oko 20 minuta, kao i prema Istri i Kvarneru, dok vlakovi u smjeru Slavonije kasne u prosjeku 30 minuta.

Otkazan je putnički vlak na relaciji Knin - Zadar u oba smjera zbog manjka ispravnih dizel-motornih garnitura, a zbog kvara lokomotive, međunarodni brzi vlak iz Bosne i Hercegovine kasni 120 minuta. Putnički vlakovi na drugim prugama voze uz znatne poteškoće, dok se željeznički promet u prigradsko-gradskom prijevozu grada Zagreba odvija uz zakašnjenje od desetak minuta.

Zagrebački električni tramvaj priopćio je da se vozi usporenije u tramvajskom prometu uz kašnjenja od 10 do 20 minuta, uzrokovana uglavnom snijegom koji se nakuplja u skretnicama. ZET-ove autobusne linije voze uz kašnjenje od 20 do 30 minuta, jedan dio autobusa vozi skraćeno, dok je manji dio njih obustavljen.

Vremenske neprilike u Zračnoj luci Zagreb nisu uzrokovale probleme. Zrakoplovni promet se odvija uz minimalna kašnjenja, jedino se bilježi kašnjenje zrakoplova iz Dubrovnika koji ne može poletjeti zbog jake bure.

Zabrana prometa na brojnim cestama

Veliki tegljač je oko 10 sati proklizao na dionici autoceste Dugopolje – Vučevica pa je,  kako javljaju iz PU splitsko-dalmatinske, potpuno prekinut promet na cesti Split – Zagreb.

Prekinut je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto. Na put neka se ne kreće bez zimske opreme, ali ako je ikako moguće odgodite putovanje, savjetuju iz HAK-a.te ako je moguće odgode putovanja.

Za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, te Jadranska magistrala na dionici Senj -Karlobag- Sveta Marija Magdalena (D8), D1 Udbina-Gračac-Knin, most u Dubrovniku, D54 Maslenica-Zaton Obrovački, D39 GP Aržano-Cista Provo, D59 Knin-Kistanje-Bribirske Mostine, D218 Brotnja-Sučević, D506 Dobroselo-Mazin i D425 Čeveljuša-Karamatići.

Na riječkoj obilaznici zabrana je prometa za teretna vozila iznad 3,5 tone, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, kombi vozila, kamp prikolice, autobuse i motocikle od čvora Orehovica do čvora Rujevica. Krčki most zatvoren je za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja, a na pojedinim je na snazi zabrana prometovanja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Valbiska-Merag, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka i Valbiska-Lopar. Na riječkom području u prekidu su sve katamaranske linije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene